MÁV;korlátozás;betöltetlen állás;

Zárolták a MÁV üres pozícióit, csak különösen indokolt esetben lehet új embert felvenni

Legalább július 31-ig tart a korlátozás.

A MÁV elrendelte az üres pozíciók zárolását, ennek értelmében a betöltetlen pozíciókra mostantól csak különösen indokolt esetben, külön engedéllyel vehetnek fel új embereket - tudta meg a Telex. 

Az állami vasúttársaság megerősítette a lap értesüléseit. Válaszüzenetükben úgy fogalmaztak: „a hatékony létszámgazdálkodás megvalósítása érdekében az üres pozíciók betöltése immár egyedi engedélyeztetési eljáráshoz kötött”. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a döntés nem jelent általános létszámstopot. „A MÁV-VOLÁN-csoport leányvállalatainál számos munkakörbe van felvétel, a közszolgáltató folyamatos működése biztosított” - ígérték.

Ugyanakkor a Telex birtokába került belső levélben a lap szerint arról írtak, hogy az alaphangon július 31-ig tartó korlátozás minden betöltetlen pozícióra érvényes. „A működés során megüresedő pozíciók esetében a toborzás és munkaviszony létesítés kizárólag különösen indokolt esetben, a Humánerőforrás vezérigazgató-helyettesi engedélyezést követően történhet” - jelezték.

Még január elején a MÁV sajtóosztálya azt írta a lapnak, hogy a betöltetlen pozíciók száma a MÁV-START-nál nagyságrendileg 280, a MÁV-Volán csoportnál a betöltetlen pozíciók aránya az összlétszámhoz képest mindössze 3 százalék körüli. A Vasutasok Szakszervezete szombathelyi területi képviseletének vezetőjének, Németh Tamásnak azonban más tapasztalatai voltak: ő arról beszélt, hogy jóformán csak az marad, aki elhivatott, és valóban lojális a vasúthoz, mivel nem tud olyan területi igazgatóságot mondani, ahol ne lenne emberhiány, sokszor már a munkabiztonságot veszélyeztető módon.