oktatás;PDSZ;Belügyminisztérium;fenntartó;Tamási Áron Gimnázium;

Eddig 60 fenntartóváltási kérelem érkezett Pintér Sándor tárcájához köznevelési intézmények ügyében

A Belügyminisztérium lapunkban küldött válasza alapján még több hasonló esetre is sor kerülhet.

Tudomásunk szerint ez év februárjának végéig mintegy hatvan megkeresés érkezett a Belügyminisztériumhoz (BM) állami közoktatási feladatot ellátó intézmények egyházi, illetve alapítványi felsőoktatási intézménynek történő átadása érdekében - közölte szerdán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Az érdekképviselet tiltakozik a tervezett fenntartóváltások ellen, közleményükben azt írták, a szaktárca ne járuljon hozzá az intézmények átadásához, az állam azonnal állítsa le a folyamatot. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszava megkeresésére azt mondta, értesüléseiket hivatalos forrásból is megerősítették.

Érdeklődtünk a BM-nél, válaszuk alapján még több hasonló esetre is sor kerülhet.

- Válaszadásunkig mindösszesen 60 feladatellátási helyre vonatkozó fenntartóváltási kérelméről rendelkezünk információval, a kérelmek száma nem tekinthető véglegesnek 

- közölték lapunkkal.

Mint a Népszava is megírta, legutóbb a Budapest XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium esetében derült ki, hogy a Gábor Dénes Egyetem (GDE) átvenné a fenntartói jogokat az államtól, 2025 szeptemberétől pedig tandíjat vezetnének be, amit az újonnan felvett diákoknak kellene fizetniük. Az ügy nagy felháborodást keltett a helyi szülők és civilek körében, az Élhető Hegyvidékért Egyesület petíciót is indított, amit szerda délutánig több mint 1200-an írtak alá. Szerdán a fideszes Pokorni Zoltán vezette önkormányzat, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat is közleményben jelezte, nem támogatják a Tamási Áron Iskola fenntartóváltását. Március 12-én pedig rendkívüli ülést tart az önkormányzat Köznevelési és Kulturális Bizottsága, amit két ellenzéki képviselő, Vadász Gábor (Momentum) és Kovács Gergő (MKKP) kezdeményezett.

A Gábor Dénes Egyetem korábban azt írta, ha az érintettek nem támogatják a fenntartóváltást, az egyetem visszavonja átvételi kérelmét. Érdeklődtünk az egyetemnél, a fentiek alapján megfontolják-e a kérelem visszavonását, választ egyelőre nem kaptunk.

A 24.hu információi szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogának átvételére jelentette be igényét, a Telex pedig arról írt, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és a Vasvári Pál Gimnázium az alapítványi Óbudai Egyetemhez kerülhet. Az Óbudai Egyetem már tavaly is átvett egy állami iskolát, a Budapest VI. Kerületében található Szinyei Merse Pál Gimnáziumot.