oktatás;Zugló;Horváth Csaba;általános iskola;fenntartás;egyházmegye;tankerület;

Zuglóban az egyház jelentkezett be egy általános iskoláért

Erről kedden kaptak értesítőt az 500 diákkal működő intézménytől az érintett családok.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a napokban bejelentette igényét a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogának átvételére, erről kedden kaptak értesítőt az 500 diákkal működő iskolától az érintett családok – tudta meg a 24.hu. A portál szerint az igazgatói körlevél alapján az érsekség iskolai főhatóságának képviselői március 11-én tartanak tájékoztatót a szülők számára a terveikről.

Az iskola igazgatója, Hudu Mariann levelében arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok szerint

oktatási intézmény csak akkor adható át vallási vagy világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha az átadást a szülők több mint fele támogatja.

Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester a 24.hu-nak megerősítette, az Erdő Péter bíboros vezette főegyházmegye a múlt héten az önkormányzatot is megkereste azzal, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az átadásról. Horváth leszögezte,

nincs szándékukban támogatni a kezdeményezést, annál is inkább, mert a kerület lakossága korábban nagy többséggel kinyilvánította, hogy az önkormányzatnál látnák legszívesebben a kerületi iskolák fenntartói jogait.

A Jókai és a többi zuglói közoktatási intézmény jelenleg a Közép-Pesti Tankerületi Központhoz tartozik.

– Ötmilliárd forintot von el az állam a kerület költségvetéséből az oktatási intézmények fenntartási költségeire hivatkozva, de nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Nem hiszem, hogy a problémákra az lenne a megoldás, hogy az állam átadja az iskolát az egyháznak – jelentette ki a szocialista politikus. Hozzátette, az önkormányzat is képviselteti magát a hétfői tájékoztatón, és ott is jelzi majd, hogy nem támogatja a főegyházmegye terveit.

A portál felidézi, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak a fenntartóváltásokról szóló hírek, mégpedig azért, mert a köznevelésről szóló törvény február utolsó munkanapját jelöli meg határidőként, amíg jelezni kell egy-egy oktatási intézmény aktuális fenntartójánál az átvételi szándékot. Ezt követően kötelező megindítani az úgynevezett intézményátadási eljárást.

Mint megírtuk, a Gábor Dénes Egyetem rektora a múlt héten tájékoztatta egy rendkívüli szülői értekezleten a szülőket és tanárokat arról, hogy át akarják venni a Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát, és a terveik szerint a jövő évtől felmenő rendszerben fizetőssé válna az iskola. Havi 100–150 ezer forintos tandíjat kérnének.

Nemrég rendkívül határozott hangú Facebook-posztban jelentette be Fonti Krisztina, Budapest XII. kerületének fideszes alpolgármestere, hogy az önkormányzat nem támogatja a Tamási Áron Általános Iskola fenntartóváltását. Bár eredetileg úgy volt, hogy a fenntartóváltásról a mostanában az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter mondja ki az utolsó szót valamikor májusban, a Gábor Dénes Egyetem is jelezte, ha senki nem támogatja, akkor visszavonja az átvételi kérelmét.