Oroszország;ellenzék;elnökválasztás;tüntetés;felhívás;Alekszej Navalnij;Julija Navalnaja;

Délben Putyin ellen - Választásnapi tüntetésre szólított fel Alekszej Navalnij özvegye

Az elképzelés szerint az embereknek március 17-én délben kellene megérkezniük az elnökválasztásra, hosszú sorokat képezve a szavazóhelyiségek előtt.

Putyin elnök elleni választásnapi tüntetésre szólított fel Julija Navalnaja, a nemrég meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye. Az elképzelés szerint az embereknek március 17-én délben kellene megérkezniük az elnökválasztásra, hosszú sorokat képezve a szavazóhelyiségek előtt. "A választás napját arra kell felhasználnunk, hogy megmutassuk, létezünk, és sokan vagyunk" - mondta egy videoüzenetben. A megmozdulás, amelyet harcostársai Navalnij „politikai végrendeleteként” emlegetnek, a „délben Putyin ellen” elnevezést kapta.

Szerdai felhívásában Navalnaja "nagyon egyszerű és biztonságos akciónak" nevezte a szavazáson való egyidejű megjelenést, amelyet szavai szerint a hatóságok nem tilthatnak meg, viszont lehetővé teszi a hasonlóan gondolkodók számára, hogy "lássák, sokan vagyunk, és erősek vagyunk". Az emberek ezután Putyin kivételével bármelyik jelöltre voksolhatnak, elronthatják a szavazólapjukat, vagy nagy betűkkel ráírhatják, hogy "Navalnij" – mondta.

A március 15-17-i választás biztosan újabb hatéves mandátumot biztosít Putyin számára. A 24 éve hatalmon lévő orosz vezetőnek nincs érdemi ellenfele, miután a hatóságok két, az ukrajnai háborút ellenző jelöltet is kizártak az indulásból. A Kreml mégis úgy tekint a választásra, mint amelynek eredménye megerősítheti Putyin legitimációját két évvel a mostanra több százezer áldozatot követelő Ukrajnai elleni invázió megindítása után.

Az Oroszország 11 időzónáján „végiggördülő” megmozdulás ötletét két héttel február 16-i halála előtt vetette fel az ítéletek sorával bebörtönzött Alekszej Navalnij, aki ügyvédei segítségével továbbra is jelen volt a közösségi médiában. Az X-en azt írta, a választás napi tüntetésnek esélye van arra, hogy egy igazi "összoroszországi tiltakozó akció legyen".

A putyini diktatúra mindent elkövet a másként gondolkodók és ellenzékiek tevékenységének kriminalizálásáért, a jogvédő szervezetek és a független média felszámolásáért, s az utóbbi két évben az ukrajnai „különleges katonai műveletre” hivatkozva ezt tökélyre vitte. Tízezrek emigráltak emiatt, s az országban mára több ezer politikai fogoly van. Az elnyomás újabb fejleményeként az hatóságok szerdán felvették a "terroristák és szélsőségesek" állami listájára Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot és száműzött Kreml-kritikust, aki 2013 óta az Egyesült Államokban él. Bár az illetékes pénzügyi felügyelet nem pontosította, miért került a listára, Kaszparov évek óta Putyin elnök éles hangú kritikusa, aki a kezdetektől, 2014 óta elítéli az Ukrajna elleni agressziót.

Listázását Kaszparov "megtiszteltetésnek” nevezte, „amely többet mond Putyin fasiszta rezsimjéről, mint rólam".