átadás;Washington;Szijjártó Péter;repülés;Svédország;NATO-csatlakozás;

Szijjártó Péter vitte Washingtonba a svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okiratát

A magyar külügyminiszter rögvest fel is hívta svéd kollégáját az örömhírrel, majd közölte, hogy hazugság volt minden hazánkat ért bírálat, hiszen nálunk „egy jól működő, demokratikus politikai berendezkedés” van.

Csütörtök reggelén, helyi idő szerint 8 órakor, azaz otthon délután 2-kor utasításomra hazánk washingtoni nagykövete, Takács Szabolcs bement az amerikai külügyminisztériumba, bevitte a ratifikációs dokumentumot – jelentette ki Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki személyesen vitte magával a dokumentumot az Egyesült Államokba. – Ezáltal Magyarország részéről minden munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy Svédország a NATO tagja lehessen – fogalmazott a politikus, miután a magyar parlament az észak-atlanti szövetségben utolsó tagállamként – másfél éves huzavona után – ratifikálta a svéd csatlakozási okmányt.

Szijjártó arról is beszámolt, hogy ezt követően telefonon egyeztetett svéd kollégájával, Tobias Billströmmel, aki szintén az amerikai fővárosban tartózkodik, mivel nekik is letétbe kell helyezniük a saját hasonló iratukat, amivel jelzik, hogy készen állnak a csatlakozásra. – Ha mindez megtörténik, akkor azt hiszem, hogy jövő hét elején már fel is vonhatják a svéd lobogót a NATO brüsszeli központjánál – tette hozzá büszkén a tárcavezető, aki szerint Billström köszönetet mondott ratifikációért.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés jóváhagyási folyamata nem volt rövid, miután „a parlamenti képviselők jogosan tartották inzultusnak mindazt, amit kénytelenek voltak hallani egyes svéd politikusoktól az elmúlt hosszú években, amikor Magyarországot folyamatosan egyfajta bokszzsáknak nézve nap mint nap alaptalan vádakkal ütötték, bántották”.

A fideszes politikus nem nevezte meg konkrétan ezeket a vádakat, de azt elmondta, hogy szerinte mind-mind hazugok és alaptalanok voltak. Leszögezte: „A magyar demokratikus berendezkedést nincs joga senkinek megkérdőjelezni. Magyarország demokrácia, s a magyar politikai berendezkedés egy jól működő, demokratikus politikai berendezkedés. És nem fogadunk el senkitől erre vonatkozó alaptalan kritikákat, jól láthatóan a parlamenti képviselők sem voltak hajlandók ezt eltűrni.”