átvétel;Tamási Áron Gimnázium;Gábor Dénes Egyetem;

Meghátrált a Gábor Dénes Egyetem, nem veszi át a hegyvidéki Tamási Áron iskolát

Az indoklás szerint sem a gyermekeket, sem a tanáraikat nem akarják méltatlan helyzetbe hozni. A szülők 90 százaléka eleve ellenezte a fenntartóváltást.

Értékrendünk középpontjában a diákok érdekei állnak, ezért úgy döntöttünk, hogy a Gábor Dénes Egyetem visszalép a fenntartói jog átvételének szándékától, mivel sem a gyermekeket, sem a tanáraikat nem kívánjuk méltatlan helyzetbe hozni, a közelgő választások politikai csatározásainak kereszttűzébe állítani – jelentette be lapunkhoz is eljuttatott péntek délutáni közleményében a felsőoktatási intézmény, hogy mégsem akarja átvenni a Budapest XII. kerületében fekvő Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot. 

A GDE magyarázata szerint a fenntartóváltásról szóló „közbeszéd” szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött a kommunikáció teljesen „elfojtja” a szakmaiságot, és az egyetlen igazán fontos szempontot, a diákok érdekét.

Az iskola fenntartója jelenleg a német nemzetiségi önkormányzat, a Gábor Dénes Egyetem azonban nemrég bedobta magát, és tájékoztatta a szülőket, hogy átveszi az oktatási intézményt. Ez a többi között azzal járt volna, hogy 2025 szeptemberétől havi 100-150 ezer forintos tandíjat kérnek az érkező diákoktól, amire szülői körben kitört a felháborodás. A fideszes heggyvidéki önkormányzat nevében  Fonti Krisztina alpolgármester, polgármesterjelölt két napja jelezte, hogy nem támogatja a fenntartóváltást, mert sérülnének a diákok családja és a német nemzetiség érdekei is.