robbantás;sárlavina;Recsk; Andezit-Bau Bányászati Zrt.;andezitbánya;MR Lakásalap;

2024-03-12 05:50:00

Recski sárlavina: a károsultak ügye alig mozdult előre

Úgy tudjuk, a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával folyó nyomozás részeként eredetileg február végéig kapott határidőt a bányászati szakértő az igazságügyi szakértői vélemény előterjesztésére.

Még a hónap közepénél se járunk, de már két robbantást jelentett be a recski andezitbánya. Februárban is volt négy. A bányaművelés tehát a korábbi lendülettel folytatódik, holott a rendőrség büntetőeljárás keretében vizsgálja, hogy van-e személyi felelőse a tavaly júniusi sárlavinának, és annak bekövetkeztéért mennyiben felelős a nagyközség felett nyitott bánya, illetve a bánya dolgozói.

Információink szerint a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával folyó nyomozás részeként eredetileg február végéig kapott határidőt a bányászati szakértő az igazságügyi szakértői vélemény előterjesztésére. A kirendelt épületszerkezeti és ingatlan értékbecslőnek pedig február második felében kellett helyszíni szemlét tartani az érintett ingatlanoknál.

A nyomozás tempója aligha nevezhető fergetegesnek, de nem sokkal gyorsabb a károsultak ügyének rendezése sem. A kormány először ugyan magára húzta az ügyet, hiszen nem sokkal a sárlavina után 500 millió forintot különített el a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésére.

A cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából a bányatársaság jogi képviselőjévé avanzsált – Kósa Lajos Fidesz-alelnök, országgyűlési képviselő barátjaként ismert – Fiák István ügyvéd korábban tagadta, hogy a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt.-t bárminemű felelősség terhelné a sárlavina okozta károkért. Sőt, azt is vitatta, hogy „a megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna”.

A kormány mindenesetre egy – azóta is hatályban lévő – kormányhatározattal az MR Lakásalapra bízta a feladatot, ám az erről szóló támogatási szerződést a mai napig nem sikerült aláírni. Az MR Lakásalap Népszavának írt válaszában erről egy szót sem ír, arról viszont igen, hogy dolgoznak „a nagyon összetett, nagyon komplex beavatkozást igénylő feladaton”.

Legutóbb 2024. február 8-án tartottak informális egyeztetést az ügyben, amelyen részt vett többek között Recsk polgármestere, illetve a helyi jelenléttel és segítségnyújtással megbízott koordinátoruk is. Arra jutottak,

– válaszolta kérdéseinkre Sass Gyula Levente társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezető, aki hangsúlyozta, hogy „az MR Lakásalap Nkft. folyamatos terepi jelenléte mellett, egészen konkrét ingatlan vásárlási és bérleti kínálati listát egyeztet az ott lakókkal, amennyiben ezzel kapcsolatban érdeklődés és együttműködési szándék mutatkozik”.

A sárlavinával érintett Hunyadi utca lakói többféle lakhatási megoldás közül választhatnak.

A Lakásalap – hangsúlyozza a kommunikációs vezető – egyedi, személyre szabott, minden fél számára vállalható feltételeket szab. Ezenfelül segítik őket az adósságrendezésben és az ingatlanok tulajdonviszonyainak tisztázásában is.

Egy család magától elköltözött a településről, további három ingatlan lakóival egyeztetnek. Négy család egyáltalán nem akar elköltözni, hat pedig elsősorban jogi úton remél megoldást. Sass nem tagadja, hogy a „mobilitás iránti motiváltság és a Lakásalap által kínált lakhatási megoldásokban való együttműködési szándék összességében inkább alacsonynak mondható”.

A többség nem akar mást, mint maradni a megszokott közegben. A sárlavina és a bánya miatt kialakult veszélyérzetük miatt olyan döntésekre, cselekvésre kényszerülnek, amire enélkül nem. Ezek az emberek önszántukból soha nem akarnának más településre, főként nem az ország másik végébe költözni, saját házukat nem cserélnék bérlakásra” – magyarázza Balogh Szabolcs, a károsultakat képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa.

Magyar György ügyvéd elmondta,

A próbaper lényege, hogy legyen egy olyan bírósági ítélet, amely kvázi „precedensként” felhasználható a többi károsult igényérvényesítése során. A perben tárgyalás még a nyári szünet előtt várható.