Matolcsy György;infláció;Budapest Airport;gazdasági növekedés;Nagy Márton;

Nagy Márton már nem tartja reálisnak a 4 százalékos növekedést, Matolcsy Györggyel pedig nem szokott beszélni

A nemzetgazdasági miniszter nem aggódik az infláció miatt, ami szerinte „lefeküdt, és kiütés után ott is marad”. A reptér visszavásárlásával kapcsolatban azt mondta, nagyon közel van a lezárás.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy keddi sajtóeseményen elismerte, hogy az idei 4 százalékos GDP-bővülés nem realitás. Ez szerinte elsősorban az exportpiacaink gyengélkedése miatt van, ami egy olyan exogén tényező, ami tőlünk független. Úgy fogalmazott, a külpiacaink olyan mértékben remegtek meg, hogy ez a magyar gazdaságra is kihat – derül ki a VG cikkéből.

Nagy Márton a lap azzal kapcsolatos kérdésére, hogy februárban több mint 1700 milliárddal nőtt a költségvetés hiánya, azt mondta, megszorításokról szó sem lehet. A februári hiányadatról közölte, hogy elsősorban áfa-visszautalások, a prémium-államkötvény kamatai, illetve a 13. havi nyugdíj dobta meg. A fogyasztás helyreállása meg fog történni – szögezte le a miniszter, aki az infláció miatt sem aggódik, ami szerinte „lefeküdt, és kiütés után ott is marad”.

Nagy Mártont az ATV arról kérdezte, hogy tartja-e még a kapcsolatot korábbi főnökével, Matolcsy Györggyel. „Én nem szoktam vele beszélni” – válaszolta a miniszter. Azt mondta, kollegiális együttműködés van az intézmények révén, ami államtitkári szinten megtörténik, „ez pedig sokkal fontosabb annál, hogy az emberek között milyen kapcsolat van”. Hozzátette, hogy a gazdaságnak mindettől függetlenül működnie kell.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György között erős az ellentét. Nemrég a jegybankelnök arról beszélt, hogy Nagy Mártont azért rúgta ki a MNB-ből, mert „jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank működésével ellentétes működést is mutatott”. Persze a miniszter sem maradt adós a válasszal, ő úgy kommentálta a kijelentést, hogy „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”

Visszatérve a keddi sajtóeseményre, egy, a reptér visszavásárlásával kapcsolatos kérdésre – amelynek lezárását korábban decemberre, majd később február végére várta a tárcavezető – Nagy Márton úgy fogalmazott, „nagyon közel van a lezárás”. Azt kell megérteni – folytatta –, hogy a repteret eladni könnyű, visszavenni nehéz. Szerinte – figyelembe véve, hogy mekkora ez a tranzakció – rettentően komplex az üzlet, ugyanis nem csak a tulajdonosokkal, a hitelezőkkel is meg kell egyezni. „Ha ön belelátna ebbe, akkor azt mondaná, hogy ez az ügy nagyon gyorsan halad” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy az állam mindenképpen piaci befektetővel akarja megvásárolni a repteret.