NATO-főtitkár;tisztújítás;Mark Rutte;Jens Stoltenberg;Klaus Iohannis;

Klaus Iohannis román elnök is megpályázza a NATO főtitkári tisztségét

A leköszönő holland miniszterelnöknek, Mark Rutte-nak így kelet-európai riválisa lenne az észak-atlanti szövetség ősszel esedékes tisztújításán. 

Klaus Iohannis román államfő bejelentette kedden, hogy megpályázza a NATO főtitkári tisztségét. Indoklása szerint a két évtizede NATO-tag Románia nevében, országa teljesítményére és saját tízéves államfői tevékenységének tapasztalataira alapozva lenne a védelmi szövetség főtitkára. 

Keleti szomszédunk elnöke, akinek idén lejár második államfői ciklusa, bejelentésében arra is hivatkozott, hogy hazája gyökeres változásokon ment át, kiszámítható és megbízható szövetségese lett az észak-atlanti szövetségnek. Szerinte hazájának jogos törekvése, hogy nagyobb szerepet vállaljon az euroatlanti struktúrák vezetésében, így a NATO-ban, és ezzel kiegyensúlyozott, erős és befolyásos képviselete lenne a kelet-európai térségnek.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Kalus Iohannis riválisa Mark Rutte leköszönő holland kormányfő lehet, akit a Reuters információi szerint Joe Biden amerikai elnök határozottan támogat, de Washington mellett ugyanígy számíthat London, Párizs és Berlin támogatására is. Októbertben dől majd el, hogy ki követi a NATO-főtitkári székében a norvég Jens Stoltenberget, akinek 2014 óta betöltött mandátumát négyszer is meghosszabbították a tagállamok.

Arról is írtunk, hogy Lengyelország álláspontja egyelőre még ismeretlen, és nem utolsó sorban Magyarországé is kérdéses. Orbán Viktor és holland kollégája között mindeddig rendkívül feszült volt a viszony. A magyar kormányfő éles bírálatai miatt egyszerűen csak „holland fickónak” nevezte Ruttét, aki három éve a gyermekvédelminek nevezett homofób törvény elfogadása után, de már korábban is arról beszélt, hogy Magyarországnak semmi keresnivalója az EU-ban. Ahogy arra számítani lehetett, hazánk részéről Szijjártó Péter reagált Rutte indulásának hírére. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítása szerint egy héttel korábban azt mondta, hogy „a kormány biztosan nem tudja olyan személy megválasztását támogatni, aki korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”.