oktatás;EMIH;tankerület;Veres Péter Gimnázium;Milton Friedman Egyetem;

Meggondolta magát a Köves Slomó-féle EMIH egyeteme, mégsem akarja átvenni az ország egyik legjobb gimnáziumát

A Milton Friedman Egyetem úgy véli, a tüntetések és petíciók nem hagynak teret a higgadt, szakmai párbeszédnek, amely a felmerülő kérdések tisztázásához vezethetne.

Visszavonja a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogának átvételére vonatkozó kezdeményezését a Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott Milton Friedman Egyetem – derül ki az intézmény szerdai közleményéből.

A tájékoztatás szerint a gimnázium igazgatója szerda délutánra konzultációt szervezett, ahol a szülők először ismerhették volna meg az egyetem elképzeléseit. „Miután általunk nem ismert személyek a párbeszédet megelőzve, a gimnázium »védelmében« valótlanságokkal és félelemkeltéssel operáló petíciót indítottak, valamint a híresztelések szerint a helyszínen köztéri tüntetés is készül, a találkozón való részvételt lemondjuk. Egyúttal visszavonjuk az átvételre vonatkozó kezdeményezésünket, amit a mai nap során hivatalos formában is eljuttatunk az Észak-budapesti Tankerületi Központhoz” – közölte az intézmény.

A Milton Friedman Egyetem szerint a tüntetések és petíciók nem hagynak teret a higgadt, az ügyhöz méltó, szakmai párbeszédnek, amely a felmerülő kérdések tisztázásához vezethetne.

„Lehet ellenséges hangulatot kelteni tandíjjal fenyegetéssel, de az új fenntartó csak köznevelési szerződés keretében működtethette volna a gimnáziumot, ami kizárja a tandíj bevezetését. Az pedig sosem volt kérdés, hogy a tanárok, a diákok és a szüleik egyetértése nélkül sikeres együttműködés az egyetem és a gimnázium között elképzelhetetlen”

– áll a közleményben. A Milton Friedman Egyetem úgy véli, „sajnálatos, bár nem meglepő tény”, hogy a kezdeményezést a politika eszközévé tették, és „ellenségnek láttatták a szövetségest”.

Korábban a 24.hu írta meg, a Veres Péter Gimnáziumba járó diákok szülei múlt szerdán este kaptak egy emailt arról, átvenné a Milton Friedman Egyetem a középiskola fenntartói jogát.

„Nekünk is friss a hír, pár nappal korábban értesültünk arról, hogy a Milton Friedman Egyetem át akar venni minket, semmilyen egyéb információnk nincs egyelőre. Annyit tudunk csak, hogy határidőre beadták a kérelmüket az iskola fenntartójához, az Észak-budai Tankerületi Központhoz” – mondta akkor a portálnak az iskolai vezetés egyik tagja.

Bakonyi László, az intézmény hivatalvezetője a cikk megjelenése után közölte, a Milton Friedman Egyetem a törvényes határidőig kezdeményezte a Békásmegyeren működő Budapest III. Kerületi Zipernowsky Károly Általános Iskola és a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogának átvételét az Észak-budapesti Tankerületi Központnál. A megkeresésről értesítették a Belügyminisztérium illetékeseit is.

Nemrég a Gábor Dénes Egyetem is bejelentette, hogy mégsem akarja átvenni a Budapest XII. kerületében fekvő Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot. Az intézmény azt írta, „értékrendünk középpontjában a diákok érdekei állnak, ezért úgy döntöttünk, hogy a Gábor Dénes Egyetem visszalép a fenntartói jog átvételének szándékától, mivel sem a gyermekeket, sem a tanáraikat nem kívánjuk méltatlan helyzetbe hozni, a közelgő választások politikai csatározásainak kereszttűzébe állítani”.