március 15.;pártalapítás; NER;Magyar Péter;

Magyar Péter azt állítja, március 15-e után elkezdik szervezni a politikai erőt, ami le tudja bontani a NER-t

A Diákhitel Központ volt vezetője azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jelenleg nem létező pártja induljon a júniusi EP-választáson. Beszélt arról is, hogy Simicska Lajos érdeklődött másoknál iránta, ő azonban nem akar közösködni vele, mert „oligarchák rendszerét nem lehet oligarchákkal megdönteni”.

– Sokan mondják, akik támogatnak, hogy jaj, csak párt ne legyen, és maradjon ez egy mozgalom vagy egy civil szervezet. Meg kell érteni, hogy egy képviseleti demokráciában – bárhogy is működik – aki igazán hatást akar elérni a folyamatokra, annak nyilván pártban kell gondolkodnia – jelentette ki Magyar Péter a 444-nek adott interjújában. A Diákhitel Központ egykori vezérigazgatója, több állami cég korábbi igazgatósági tagja, Varga Judit igazságügyi miniszter volt férje azt is közölte, hogy március 15-e után elkezdik szervezni „azt a politikai erőt, ami tényleg fel tud lépni harmadik erőként, és le tudja bontani a NER-t és ezt a politikai status quo-t, amiben élünk 30 éve”.

Magyar Péter a beszélgetés kezdetén felidézte, körülbelül egy hónapja volt a Partizán stúdiójában, amikor egy rossz viccnek nevezte azt, hogy pártot alapítson, vagy belépjen a politika színpadára.

– Akkor én ezt teljesen komolyan gondoltam. Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy az én fellépésemnek, vagy megnyilatkozásomnak olyan hatása lehet, mint amilyen hatása egyébként lett

– jelentette ki, és azt mondta, az azóta hozzá érkező megkeresések miatt gondolta meg magát.

Azt Magyar Péter nem árulta el, kikkel fogott bele ebbe a munkába. – Jelenleg egy one man show, ami megint egy kicsit szokatlan, és én pontosan tudom, hogy csapat nélkül, vagy egyébként egy szakértők, meg egyébként kompetens szövetségesek nélkül ezt nem lehet sokáig csinálni. Amit én csinálok – bármilyen hülyén is hangzik –, az meghackelése a rendszernek – mondta.

Bár több utalást tett jövőbeli pártjára, a nevét nem árulta el. A forradalom ünnepére ő is gyűlést hívott össze Budapestre. – Soha nem rendeztem ilyen tömegtüntetést vagy demonstrációt. Elképesztően sok visszajelzést kapunk. Még van két napunk, hogy a pontos kereteket kitaláljuk, és akkor nyilván be fogjuk jelenteni, amit be kell – közölte.

Magyar Péter azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy pártja a júniusi EP-választáson is induljon, erről úgy fogalmazott,

„benne van nyilván a kifutási lehetőségek között, de erre még konkrétat nem tudok mondani. Azt látom, és én úgy érzem, hogy ha el tudna indulni ez a politikai erő az EP-választásokon, az sok szempontból hasznos lenne, hiszen akkor nem lehetne azt kommunikálni, hogy ez egy 15. egyszázalékos párt”.

Utalt arra is, hogy egy kormányváltás esetén leváltaná volt feleségének új párját. Azt mondta, a programjuk első pontja lesz, hogy az Országgyűlés első napján, vagy a kormány működésének első napján „az összes kétharmaddal bebetonozott funkcióban lévő tisztviselőt, köztársasági elnököstől, legfőbb ügyészestől, KEHI elnököstől, Állami Számvevőszékestől, Alkotmánybíróságostól leváltjuk, és onnantól közösen a pártok, mint régen, a régi szép időkben, megállapodnak az új jelöltekkel”.

Magyar Péter az interjúban azt mondta, hogy Simicska Lajos érdeklődött másoknál iránta, és a Fidesz egykori pénztárnokának azt mondták, Magyar lehet „a forradalom zászlaja”, ő azonban nem akar közösködni vele. „Azt gondolom, hogy az oligarchák rendszerét nem lehet oligarchákkal megdönteni, nem lehet megváltoztatni” – szögezte le.