Fidesz;ellenzék;pártpreferenciák;ZRI Závecz Research Kutatóintézet;pártnélküliek;

Závecz Research: A Fidesz negyedmillió szavazót vesztett, ezzel egy időben félmillióval bővült a pártnélküliek tábora

A 2024. márciusi felmérés szerint 2022 óta nem volt ilyen mélyen Orbán Viktor pártjának a támogatottsága.

2023 novemberében a Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka támogatta, most 29 százalék adná oda a voksát, ezzel a kormánypárt mostani eredménye a 2022-es választások óta a legalacsonyabb közvélemény-kutatási adat – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet március elején végzett, a Népszavához eljutatott felméréséből, amely szerint csaknem 250 ezren fordulhattak el márciusban a Fidesztől.

A pártpreferenciák alapján a kormányon lévők előnye így is nagy, az ellenzéki pártok ugyanis a több mint egy hónapja tartó kegyelmi botrány ellenére sem tudtak megerősödni, ellentétben a tömbként  semmiképpen sem kezelhető pártonkívüliekkel, akiknek tábora jelentősen, a fideszes veszteség duplájával, 500 ezerrel 25-ről 32 százalékra nőtt. – A választások óta nem voltak ilyen sokan a politikától távolságot tartók. Ez szokatlan jelenség, hiszen a választások előtt néhány hónappal inkább az aktivizálódás jeleit szoktuk tapasztalni – olvasható az elemzésben.

A Závecz-kutatás szerint a politikai kínálat és kereslet találkozásának hiányára utal az is, hogy a választópolgárok 48 százaléka menne el egy mostani szavazásra, s amikor a június 9-i EP és önkormányzati választási részvételükről érdeklődünk, már csak 42 százalék ígéri azt biztosra. Különösen nagy a politikától való idegenkedés a 30 év alattiak körében: 39 százalékuk menne el egy aktuális választásra, 28 százalékuk tervezi, hogy ott lesz június 9-én, s 38 százalékuknak nincsen pártpreferenciája.

Az ellenzékre nézve az adatok igen kedvezőtlenek: a DK a pártrangsor második pozícióját foglalja el 13 százalékkal (tavaly ősszel 14 százalékosak voltak), a harmadik helyezett a Mi Hazánk 6 százalékos, változatlan méretű táborral. Ugyancsak állandó a Momentum támogatóinak aránya, ez a párt 5 százalékot ér el. A teljes választókorú népesség 3-3 százaléka támogatja az MSZP-t és a Jobbikot (tavaly novemberben 4-4 százalékon álltak).

A Kétfarkú Kutyapártnak is 3 százalékos a tábora, nem változott az elmúlt hónapokban. Az LMP korábban 3, most 2 százalékos párt, a Párbeszéd támogatottsága nem változott, 1 százalék maradt. A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban két szervezet ért el 1 százalékot, a Szocialisták és Demokraták, valamint a Nép Pártján.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, de így is 45 százalékuk voksolna rájuk, a DK-ra 19, a Mi Hazánkra 10, a Momentumra 7 százalék szavazna. Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatna. Az LMP és a Párbeszéd az aktív választók csoportjában 2-2 százalékos, míg a Szocialisták és Demokraták, továbbá a Nép Pártján 1-1 százalékosak.

A kutatás kitért a területi egyenlőtlenségek, és a demográfiai különbözőségek változásaira is. A megyeszékhelyeken élők és a 40-59 évesek körében 9-9 százalékponttal lett kisebb a Fidesz-tábor. Míg az előző felmérésben a kormánypárt támogatottságában Budapest és vidék között húzódott a választóvonal, addig most inkább a nagyvárosok és a többi település között. Ezúttal Budapesten 23 százalékos a Fidesz tábora, a megyeszékhelyeken 25, a többi városban és a falvakban 32-32 százalék.