sztrájk;Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház;Budafoki Dohnányi Zenekar;Hollerung Gábor; Bárány Balázs Péter;Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete;

Miközben folytatódik a sztrájk, Ókovács Szilveszter fényes következő évadot hirdetett, és nem érzi, hogy le kellene mondania

A sztrájktörésre hívott másik zenekar nemet mondott a főigazgató felkérésre.

Még mindig a keddi Don Giovanni díszlete áll az Opera színpadán, ezért a csütörtöki Mayerling című balett helyett ismét Mozart operáját játszották – igaz, most már teljesen nélkülözve a zenekart.

Ókovács Szilveszter főigazgató, miközben javában tartott a sztrájk az Operában, csütörtök délelőtt vezetői társaival már a következő évad terveit ismertette a sajtóval. Egy vonósnégyes kompozíció részlet erejéig négy zenész is csatlakozott az előadókhoz. Arra nem kaptunk választ, hogy miért vállalták a fellépést, annak ellenére, hogy szerdán este a zenészek a Hunyadi László című opera játékidejében nem zenéltek. A főigazgató bejelentette, hogy a mostani szláv szezont angolszász évad követi majd. Azt is elmondta, hogy újra repertoárra tűzik majd a Porgy és Bess-t, annak ellenére, hogy továbbra sincs szerzői jogi engedélyük a mű játszására.

Ami a sztrájkot illeti, csütörtök délben annyit erősített meg a főigazgató, hogy este biztosan nem tudják játszani a Mayerling című balettet, később ki is tették az intézmény honlapjára a műsorváltozás tényét, vagyis, hogy a balett helyett Mozart Don Giovanni-ját tűzik műsorra. 

Az évadbejelentés után a főigazgató válaszolt néhány kérdésünkre. Elmondta, hogy szerinte a sztrájktörvény szerint a sztrájkolóknak időben jelezni kell, hogy mikor tervezik a munkabeszüntetést. Ezt Ókovács Szilveszter szerint az intézmény szakszervezete nem tartja be, és ezt üzenetváltásokkal is tudja bizonyítani. Szerdán délután ötkor például még azt a tájékoztatást kapták, hogy nyolckor beül az árokba a zenekar, este nyolc óra után közölték csak, hogy ez nem történik meg.

A főigazgató szerint ez tervezhetetlenné teszi az üzemmenetet, sőt, a joggal való visszaélés. Arról, hogy az énekesnek problémát jelentettek a keddi rendhagyó körülmények és az egyik énekesnek kétszer kellett elkezdenie a zongorakísérettel előadott áriát, a főigazgató megjegyezte, hogy az énekesek szerződése nem tér ki az adott körülményekre, de egy énekes megteheti, hogy ha nem érzi magát biztonságban, visszamondja a feladatot. A kérdésre, hogy nem lett volna-e korrektebb lemondani a szerdai Hunyadi László című előadást a sztrájk miatt, a főigazgató elmondta,

intézményvezetőként másban nem érdekelt, kizárólag az előadások megtartásában.

Arra a felvetésre, hogy lapunk birtokába került egy dokumentum, mely szerint túlterheltek az Opera dolgozói, a főigazgató úgy reagált, hogy ez hazugság.

Meddig tartható fenn ez a mostani helyzet - kérdeztük.

„Bármeddig, egyre nagyobb lesz a kár és az év végén nem lesz 13. havi fizetés. Ön szerint itt ülök négy milliárd forinton és nem akarom odaadni?”

 – kérdezett vissza a főigazgató.

Végül azt kérdeztük, hogy felvetődött-e, hogy lemond a kialakult helyzet miatt. Válaszul újra visszakérdezett: „Pontosan miért mondanék le? Mert nincs az Operának négy milliárddal több pénze? A sajtó ránk lő, aztán pedig azt mondja, hogy romos az épület. Ez nem szép dolog. Nekem a működőképességet kell biztosítanom.”

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke megkeresésünkre elmondta,

Ókovács Szilveszter csütörtök délutáni egyeztetésen nem vett részt, helyettesét küldte el, de nem közeledtek az álláspontok.

Úgy tudjuk, Ókovács Szilveszter felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit a sztrájkoló Opera-zenekar helyett, ám a BDZ zenészei szolidárisak voltak kollégáikkal és leszavazták a szakmailag is megkérdőjelezhető beugrást. Ezt az információt a szakszervezeti vezető is megerősítette.

„Valóban beszéltünk, de nem került szóba, hogy ez megvalósuljon” 

- reagált telefonon a Népszavának Hollerung Gábor, aki hangsúlyozta: látja a zenészek leterheltségét, ezzel együtt nem gondolja, hogy a sztrájk az optimális megoldás a helyzet kezelésére.

Megkérdeztük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot arról, hogy mit tesz fenntartóként a helyzet rendezése érdekében és tervez-e személyi változást a vezetésben, de nem kaptunk választ.