felmérés;köztársasági elnök;közvélemény-kutatás;Publicus;megítélés;Sulyok Tamás;

Itt a felmérés, az emberek szigorú kontrollt várnak a törvények felett az új köztársasági elnöktől

A megkérdezettek többsége, 61 százalék úgy gondolja, hogy az államfőnek nem kellene belefolynia a napi politikai ügyekbe. 

Az emberek 94 százaléka elvárja a köztársasági elnöktől, hogy alaposan vizsgálja meg a parlament által elfogadott törvényeket, és küldje vissza, amivel nem ért egyet – derült ki a Publicus Népszava számára készített kutatásából.

Majdnem ugyanennyien, a válaszadók 93 százaléka gondolja, hogy a köztársasági elnök feladata, fontos társadalmi ügyek mellé állni. Emellett 90 százalék szerint az is dolga, hogy javítsa Magyarország nemzetközi megítélését.

A megkérdezettek többsége,

61 százalék úgy gondolja, hogy a köztársasági elnöknek nem kellene belefolynia a napi politikai ügyekbe.

Ebben a kérdésben már némileg eltér a két politikai tábor véleménye: míg a Fidesz-KDNP szavazóinak 54 százaléka válaszolt így, az ellenzékieknek 67 százaléka. Abban a kérdésben viszont már jóval nagyobb a megosztottság, hogy vajon az elnöknek feladata-e a kormánypártok politikájának támogatása. Összesen 32 százalék gondolja ezt, viszont míg ez az arány a kormánypárti szavazók körében 53 százalék, az ellenzékiek esetében csak 18. Nem meglepő módon fordított a helyzet, ha azt kérdezzük: dolga-e a köztársasági elnöknek, hogy minél több akadályt gördítsen a kormány politikája elé? Az összes válaszadó 25 százaléka várja ezt el, de míg a Fidesz szavazóinak csupán 13 százaléka, az ellenzékieknek 42 százaléka tartja ezt fontosnak.

Mint azt korábban már megírtuk, a kutatásban megkérdezettek 45 százaléka szerint Sulyok Tamás elnöki ténykedését a Fidesz fogja irányítani, és semmiben nem gátolja majd a kormánypártok politikáját. Csupán 28 százalék gondolja, hogy önálló döntéseket hoz majd, ugyanennyien nem tudtak választ adni erre a kérdésre. A kormánypártok szavazói az átlagnál jobban bíznak Sulyok függetlenségében, 59 százalékuk szerint dönt majd a saját megítélése szerint, míg az ellenzéki szavazóknak csupán 8 százaléka gondolkodik így. Az új köztársasági elnök a többség számára „sötét ló” volt, mielőtt felvetődött a neve a posztra, mindössze az emberek 2 százaléka ismerte a munkásságát, 19 százalék annyit tudott róla, hogy ő volt az Alkotmánybíróság elnöke, 10 százalék hallotta már a nevét, 68 százalék viszont egyáltalán nem hallott róla korábban.