Balog Zoltán;diplomata útlevél;Csárdi Antal;

Van valami, amiről Balog Zoltán nem mondott le, mégpedig a diplomata-útlevél

A kegyelmi botrányban betöltött szerepe miatt a nyilvánosság elől egyaránt bujkáló református püspök továbbra is nagyköveti rangban képviselheti Magyarországot külföldön. 

Balog Zoltán lemondott rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti rangjáról? - tette fel kérdését az LMP frakcióvezető-helyettese.

Csárdi Antal azt követően tette fel kérdéseit a külgazdasági és külügyminiszternek, hogy egy korábbi kérdésére azt a választ kapta, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lemondott lelkészi elnöke rendelkezik diplomata útlevéllel. Mindezt azért, mivel Szijjártó Péter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott a korábbi erőforrás-miniszter. Az ellenzéki politikus egyúttal arra is kíváncsi volt, hogy a tárca kezdeményezi-e Balog Zoltán visszahívását, s megtarthatja-e diplomata útlevelét. 

A választ Szijjártó Péter helyettese adta meg, aki nem eresztette bő lére mondanivalóját. Ebben emlékeztetett, hogy a püspököt még 2019-ben nevezte ki nagykövetté a köztársasági elnök, így diplomata útlevelet is kapott, amely jelenleg is érvényes. 

A külügyi tárca akkor a hvg.hu érdeklődésére azt írta, hogy Balog Zoltán nagykövetként fogja külföldön ismertetni a magyar kormány kiemelt fontosságú társadalmi ügyekkel kapcsolatos eredményeit és céljait.