Balog Zoltán;Magyarországi Református Egyház;bicskei gyermekotthon;kegyelmi botrány;Pop Mert;

„A maga cimborája ugyanott folytatja, ahol abbahagyta” – Nyílt levélben szólította fel lemondásra Balog Zoltánt az egyik bicskei áldozat

Pop Mert a Magyarországi Református Egyházat arra kérte, vesse ki magából azt a személyt, akinek köszönhetően immáron másfél hónapja morális és erkölcsi válság van Magyarországon.

– Tisztelt Balog Zoltán, MONDJON LE! Vállalja a felelősséget! Kész, vége! Ennyi volt, nincs tovább! Ne bújjon asszonyok szoknyája mögé, MONDJON LE! Ne a Magyarországi Református Egyházat tartsa pajzsként maga előtt továbbra is, hanem MONDJON LE! Elfogyott a levegő, egy szusszanatnyi sem maradt! – írta a Gulyáságyú Média oldalán közzétett nyílt levelében Pop Mert, egyike azoknak az áldozatoknak, akiket molesztált Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori igazgatója.

A humánerőforrás-miniszterből lett püspöknek üzenve – utalva a rejtett kamerás felvételre, melyben a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettese az otthon egyik volt lakóját arról próbálta meggyőzni, hogy változtassa meg a rá vonatkozó vallomását – hozzátette, „a maga cimborája ugyanott folytatja, ahol abbahagyta”.

„Nem tudom, hogy milyen információk alapján tartja K. Endrét ártatlannak, de ismét bebizonyosodott, hogy nem az. Nézze meg az RTL Házon kívül című műsorát és ismerje meg K. Endre valódi arcát. Vonja le a következtetéseket és azonnal mondjon le!”

– ismételte meg Pop Mert.

Szerinte Balog Zoltánnak köszönhetően Kónya Endre konkrét veszélyt jelent az áldozatokra.

– Megtalálta mindannyiunk közül a legkiszolgáltatottabbat, a legelesettebbet, azt, aki látszólag nem tudja megvédeni magát, és ugyanarra bírja rávenni, mint 2016-ban. Keresett volna meg engem, nem tette volna zsebre, amit kap. „Miszlikbe vágnám, vagy félbe hasítanám”, hogy egy klasszikust idézzek. A valóságérzékelését teljesen elvesztő, elítélt bűnöző beleszaladt abba a bizonyos erdőbe. Azt hitte, hogy az igazgatói iroda biztonságában van idekint is, s hogy nem figyelünk egymásra. – írta, és hangsúlyozta, Kónya Endre „megszívta”, mert, ha más nem is védi meg őket, ők egymást igen.

Pop Mert ezt követően arra kérte a Magyarországi Református Egyházat, vesse ki magából azt a személyt, akinek köszönhetően immáron másfél hónapja morális és erkölcsi válság van Magyarországon, akinek köszönhetően Kónya Endre a mai napig folytatja az áldozatok traumatizálását.

– Válaszok helyett bujkálás, válaszokban mellébeszélés, hazudozás és csúsztatás jellemzi a maguk vezetőjét, Balog Zoltánt. Innentől kezdve az önök felelőssége is, hogy milyen nyomás alá helyezik püspöküket, hogy az önök közössége mit kezd a kialakult helyzettel. Egy percig ne gondolják, hogy nincsen dolguk vele! Amennyiben kiáll a Magyarországi Református Egyház Balog Zoltán mellett, úgy viseljék az ezzel járó következményeket!

– üzente nyílt levelében.

Mint ismert, Balog Zoltán református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke a múlt hónapban nyilvánosan is elismerte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a bicskei pedofilügyben elítélt Kónya Endrét. A részleteket mellőző indoklása szerint (a jogerős bírósági döntés ellenére) ártatlannak gondolta a gyermekotthon igazgatóhelyettesét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány hatására Balog Zoltán megvált a zsinati elnöki tisztségtől, püspöki pozícióját azonban megtartotta.

Pop Mert a napokban lapunknak adott interjújában mesélte el a történetét. A beszélgetés során elmondta, milyen volt az élet a bicskei gyermekotthonban, hogyan hozta meg a döntést, hogy feljelentést tegyen, és mit érzett, amikor kiderült, hogy K. Endre kegyelmet kapott. Az interjú ide kattintva olvashatják el.