ügyészség;Varga Judit;Magyar Péter;

Tanúként hallgatta ki Varga Juditot az ügyészség a Schadl-Völner-ügyben

Azt, ami elhangzott, nem hozzák nyilvánosságra, mert az a nyomozás érdekeit sértené.

Varga Juditot tanúként hallgatta ki az ügyészség a Schadl–Völner-ügyben - jelentette be csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Elmondása szerint a főügyész a sajtótájékoztatót azok miatt a feltevések miatt hívta össze, amelyek a sajtóban jelentek meg azután, kedden az egykori igazságügyi miniszter volt férje, Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen Varga Judit Rogán Antal kabinetminiszter érintettségéről beszél a a Schadl–Völner-ügyben hogy Olyan kérdések jelentek meg a sajtóban Magyar Péter felvétele nyomán, amelyeket nem is ért – fűzte hozzá.

Fürcht Pál azzal kezdte, hogy az ügyészség éjt nappallá téve dolgozott, heroikus munkát végez, ezért nem kíván magyarázkodni Nyomozás van folyamatban, amit az ügyészség rendelt el. A nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúvallomás keretében le lett foglalva, tegnap is voltak nyomozási cselekmények, ma is folytak és holnap is folynak - mondta Fürcht Pál, majd úgy folytatta, Magyar Péter súlyos állításokat tett a sajtóban, majd ezek után feljelentések is születtek, így kerültek hozzájuk Magyar Péter anyagai. 

Varga Juditot tanúként kihallgatta az ügyészség - jelentette be ezután a főügyész, hozzátette azonban, hogy az elhangzottak tartalmát azonban nem hozzák nyilvánosságra, mert az a nyomozás érdekeit sértené. Az elmondottakat nem akarta értékelni sem, annyit ígért, hogy a megfelelő időben tájékoztatják a sajtót.

A legfőbb ügyész nem ura az ügyészségnek, hanem a törvények uralják a szervezetet - ismételte meg Fürcht Pál, de hozzátette, hogy a legfőbb ügyész sem szorul magyarázkodásra. Emlékeztetett továbbá, hogy több nagyhatalmú országgyűlési képviselő ellen is indítottak már eljárásokat, például Boldog István és Simonka György ellen. Arról szerinte szó sincs, hogy az ügyészség bármiről önkényesen dönthet. Vannak olyan ügyek, amelyben a főügyésznek, vagy a legfőbb ügyésznek kell dönteni, de minden esetben ott van azoknak az ügyészeknek a véleménye, akik az aktákon dolgoznak. Az ügyészség csapatmunka - jelentette ki.

Annak, hogy a nyomozás alatt kiszivárognak anyagok, nem azért nem örülnek, mert az ügyészség a sajtó ellensége, hanem egyrészt azért nem, mert egy lehallgatási anyag nagyon sok olyan embert is érinthet, aki nem közszereplő, másrészt azért nem, mert sok hangfelvétel arról szól, hogy két személy egy harmadik személyről beszélget – fejtegette Fürcht Pál. Azt, ami ilyenkor elhangzik, a főügyész szerint még nem kell feltétlenül készpénznek venni, de ez nem magyar sajátosság, aki nem közszereplő, anak a  személyes adatokat védeni kell - magyarázta. Nagyon sok olyan embert hoztak már hírbe kínos ügyekkel, aki nem érdemelte meg - vélekedett Fürcht Pál.

„Tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám”

A főügyész arról is beszélt a Schadl-Völner-üggyel kapcsolatban, hogy nagyon sok téma le lett különítve az eljárásról és vannak olyan témák, amik külön nyomozást és eljárást tesznek szükségessé. Az olyan ügyek, amelyek a vádiratban nem szerepelnek, nem lettek feltétlenül ejtve - derült ki Fürcht Pál szavaiból. Egyetlen gyanúsított sem volt elzárva attól, hogy esetleg feltárjon olyan ügyeket, amelyről az ügyészségnek eddig nem volt tudomása és senkinek nem mondták azt, hogy miről ne beszéljen - mondta. A főügyész szerint az nem tartozott az ügyészség kizárólagos hatáskörébe, hogy Schadl György egyetemi vizsgákat intézhetett (például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak), de ezt az ügyet végül valóban ejtették - ismerte el.

Tudjuk, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám. Azok, akikről önök is tudnak - jelentette ki ezután Fürcht Pál. Elmondása szerint vizsgálták is a témát, de nem találtak nyomot az említett hosszútávú üzletekről. Nem azt állítja, hogy nem volt „csalárdság" az ügyben, de nem tudták bizonyítani - magyarázta, leszögezve, hogy nem igaz, az, hogy nem vizsgálták a témát.

Elkülönítve van olyan ügy, amely befolyással üzérkedés bűntettéről szól, van olyan lekülönített ügy, ahol gyanúsított is van már, de ezek részletéről a nyomozás érdekeire hivatkozva Fürcht Pál ismét nem beszélt. Összegezve a főügyész szerint nem igaz az az állítás, hogy a vádhatóság nem intézkedett volna olyan bűnügyben, ahol bizonyítható a kérdéses tényállítás.

Sok eljárás indult, de a kormánytagokat még nem hallgatták ki

A 444 kérdésében felidézte, hogy Varga Judit Magyar Péter hangfelvételén teljes természetességgel beszél arról, hogy Rogán Antal és társai kihúzatták magukat a nyomozati anyagokból. Arra a kérdésre, hogy egy ilyen esetleges beavatkozást kinek lenne a feladata kivizsgálni, a főügyész úgy válaszolt, hogy az ügyészség a törvények alapján jár el, az ügyészekkel szemben is ügyész nyomoz. Arra nincs felhatalmazása, hogy a törvényt miként alkotják, ők csak alkalmazzák azokat - magyarázta. Folyik egy nyomozás, amelyben az eljárási szabályoknak megfelelően hallgatják meg a tanúkat, ezek benne lesznek az ügy irataiban. Az eljárás adatait nem szeretné elemezni, a történtek az ügyészség hatáskörébe tartoznak.

A Népszava azt kérdezte Fürcht Páltól, hány eljárás van folyamatban, amire a főügyész konkrét választ nem tudott adni, annyit mondott, hogy sok. Arra a kérdésre, hogy kormánytagok, például Rogán Antal, Gulyás Gergely, Nagy Ádám tanúként történő kihallgatása megtörtént-e, illetve megtörténhet-e, a főügyész nem adott konkrét választ, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő bűnügyről van szó. Olyan ügyben, amelyik már a bíróság előtt van, nem hallgatták ki az említett kormánytagokat. Későbbi kérdésre arra szintén nem adott választ, hogy várható-e a témában Rogán Antal meghallgatása tanúként.

Nyilván eljárnak

A Telex azt kérdezte, hogy figyelmeztethették-e Völner Pált arra, hogy Schadl Györgyöt lehallgatják, nyomozás zajlik ellene, illetve, hogy a korábbi hangfelvételek alapján tudomást szereztek-e erről, de erre Fürcht Pál nem adott konkrét választ. Az RTL Híradó kérdésére később annyit mondott, hogy ha ezeket az adatokat valaki kijuttatta az ügyészségről, akkor az illető „nagyon kitolt” a vádhatósággal. Az viszont nem büntetőeljárási kategória, hogy valamit nem lehet kizárni - magyarázta.

Az ATV emlékeztetett, hogy Bárándy Péter szerint számos bűncselekmény gyanúját vetik fel azok, amelyek elhangzottak a Magyar Péter által közölt hangfelvételen, s megkérdezték, indul-e ezzel kapcsolatban nyomozás. A főügyész erre azt mondta, hogy már zajlik a nyomozás, így a kérdést nem tudja értelmezni. A tények felderítése folyik. Bárándy Péter a Népszavának adott videóinterjúban beszélt erről. 

A Blikk azt kérdezte, tudja-e vizsgálni az ügyészség, hogy más szerveknél - akár a rendőrségnél - belenyúlhattak-e a nyomozati iratokba. A főügyész szerint ha kiderül ilyesmi, akkor nyilván eljárnak. Annyit viszont elmondott, hogy ha valami nem az ő hatáskörük, az nem azt jelenti, hogy eldobják a témát.

A kormánypárti Magyar Nemzet arra volt kíváncsi, tájékoztatta-e az ügyészség Magyar Pétert a március 20-i meghallgatása előtt, hogy miről akarják meghallgatni. Fürcht Pál szerint azért nem mondták meg, hogy milyen ügyben, mert Magyar Péter szavaiból indultak ki, nem tudtak többet. Önmagában sajtóhírekre hivatkozva nem nyomoznak, Magyar Péter fejébe viszont nem látnak bele.

Végezetül a hvg.hu afelől érdeklődött, hogy Varga Judit az általa a hangfelvételen elmondottakkal azonos vagy azzal szemben álló nyilatkozatot tett-e a tanúvallomásában, erre ugyancsak nem válaszolt konkrétan a főügyész, a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva. Ma is volt egy kihallgatás, de az illető nem közszereplő - árulta el.