Orbán-kormány;fejlesztés;Vitézy Dávid;törvényjavaslat;Rákosrendező;

Vitézy Dávid: Csak az arab befektetők magánérdekeit veszi figyelembe a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvénytervezet

Több problamatikus pontot is azonosított a főpolgármester-jelölt. 

„Sem a szakmai szereplők, sem az érintett önkormányzatok véleményét nem vette figyelembe az Orbán-kormány a rákosrendezői projekttel kapcsolatban” - jelentette ki Vitézy Dávid egy péntek délelőtti Facebook-posztban.

Mint arról elsőként beszámoltunk, a kabinet csütörtök este benyújtotta azt a törvénytervezetet, amely a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról szól. Ennek értelmében például versenyeztetés és közbeszerzés nélkül adnák el az arab befektetőknek a fejlesztésre szánt területeket.

A főpolgármester-jelölt – aki a posztban nagyrészt Karácsiony Gergely már ismert kifogásait fogalmazza meg – nehezményezi, hogy a kabinet társadalmi egyeztetésre bocsátotta a nemzetközi szerződés tervezetét, de az urbanisztikai és Budapest fejlesztésével foglalkozó szakmai szereplők észrevételei nem szerepelnek a törvényjavaslatban.

Szerinte több baj is van a jogszabálytervezettel. Úgy adja oda verseny nélkül egy arab befektetőnek a 130 hektáros, fél kerületnyi területet az Orbán-kormány, hogy semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, mi épülne oda. Budapestnek nem újabb luxusbevásárlóközpontra és luxuslakónegyedekre van szüksége, hanem megfizethető új lakónegyedre, új városi jelentőségű közparkra - magyarázza.

Kifogásolja azt is, hogy a nemzetgazdasági kiemeléssel, sem az épületek magasságára, sem a tömbök méretére és funkciójára vonatkozóan nem marad befolyása a kerületi és fővárosi önkormányzatoknak. Nincsenek garanciák a szükséges közlekedési beruházásokra: nem szerepel a szerződésben a 3-as villamos átvezetése az új Szegedi úti felüljárón (csak közúti felüljáróról szól a dokumentum), nem rendelkezik a kisföldalatti szükséges felújításáról és járműcseréjéről (csak a meghosszabbításról) és nincs benne a Nyugati pályaudvar - Rákospalota-Újpest kiemelten forgalmas, itt átvezető vasútvonal átfogó fejlesztése és az új állomás megépítése, csak annyi, hogy „vasúti pálya fejlesztése”.

Megjegyezte, hogy a leendő repülőtéri gyorsvasútat ide vinnék, ami ugyancsak az arab befektetők érdekeit szolgálja, továbbá a vasúti vágányok lefedésének semmi értelme, mert méregdrága és nem lesz teljes értékű közpark az így létre jövő területen. 

„Budapest városfejlesztésének múltbeli sikeres történetei mindig a magánérdek és a közérdek együttműködésén, összehangolásán alapultak. Ez a megállapodás csak az arab befektetők magánérdekéről szól - ez így nincs rendben”

- összegzett Vitézy Dávid.