Fidesz-KDNP;személycserék;EP-választás;EP-lista;

Sorcsere a Fidesz EP-listáján, a befutónak számító helyek felét új jelöltek foglalják el

Forrásunk szerint az EP-listán jó helyet kaphat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

A nagyobbik kormánypártnak jelenleg 12, a KDNP-nek 1 képviselői helye van az uniós törvényhozó testületben. Bár a júniusi 9-i európai választásokig még több mint két hónap van hátra, és a gyorsan változó belpolitikai fejlemények miatt kiszámíthatatlanok az esélyek, a két párt arra számít, hogy a következő öt évre legalább ennyi képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP).

Orbán Viktor pártja várhatóan a héten hozza nyilvánosságra a régi és új neveket tartalmazó névsort.

Információnk szerint a fideszesek közül nem indul új mandátumért

Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Tóth Edina és Trócsányi László. 

Utóbbi januárban be is jelentette, hogy nem kíván visszatérni az EP-be, mert a Károli Gáspár Egyetem rektoraként fog dolgozni. A többiek a távozásukat firtató kérdésünkre – amelyet a múlt hét közepén küldtünk el hivatalos e-mail címükre – cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Hidvéghi Balázs márciusban elszegődött a budapesti főpolgármesteri székre pályázó Szentkirályi Alexandra kampányfőnökének, de ez elvileg nem akadályozná, hogy képviselőjelöltként is megmérettesse magát.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz európai parlamenti delegációjának jelenlegi tagjai közül a lista előkelő helyén marad Gál Kinga, Győri Enikő és Gyürk András. A kárpátaljai Bocskor Andrea és Schaller-Baross Ernő újrajelöléséről, illetve helyezéséről nincs hitelt érdemlő információnk. Bocskorral kapcsolatban a Politico brüsszeli hírportál azt írta, hogy ő sem szerepel az EP-listán.

Mint Orbán Viktor kormányfő néhány hete bejelentette, a szintén brüsszeli veteránnak számító Deutsch Tamás lett a kormánypárt listavezetője, miután elődje, a kegyelmi botrányba belebukott Varga Judit lemondott minden közéleti tisztségéről. A kereszténydemokratákhoz tartozó Hölvényi György szintén újrázni készül az uniós parlamentben. Ő az egyetlen, aki az EP legnagyobb frakciójában, az Európai Néppártban ül, miután a KDNP – a Fidesszel ellentétben – a mérsékelt jobboldali pártcsalád tagja maradt. A nagyobbik kormánypárt képviselői 2021. márciusa, a Néppárttal történt szakítás óta a függetlenek padsoraiban foglalnak helyet. Ez is megváltozhat, ha Orbán Viktornak és a vele egyívású, főként szélsőjobboldali európai politikusoknak sikerül egy új pártszövetséget létrehozniuk a választásokat követően.

Forrásunk szerint az EP-listán jó helyet kaphat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és László András, aki korábban különböző kormányzati tisztségeket töltött be, mostanában azonban európai témákkal foglalkozó véleményvezérként tűnik fel a közösségi médiában. László Balázs egykori kormányszóvivő fia sajtósként már eltöltött néhány évet Brüsszelben és videóival ma is gyakran jelentkezik innen. A vajdasági Deli Andor utódját ismét a Vajdasági Magyar Szövetség jelölheti, Kósa Ádámot, az EP első siket képviselőjét pedig egy szintén fogyatékossággal élő politikus követheti a Fidesz listáján lapunk információi szerint.