előrejelzés;Fidesz-KDNP;EPP;EP-választás;Europe Elects;

EP-választás: látványosan visszaesett a szélsőjobb, a Fidesz is gyengült

Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, de ha most tartanák a voksolásokat, akkor a Europe Elects előrejelzése szerint csak 11 képviselő szerezne ötéves megbízatást.

Az Európai Néppárt folyamatosan növeli táborát, míg a szélsőjobboldal látványosan visszaszorul. A Fidesz is gyengült – ez derül ki a Europe Elects nevű civil szervezet EP-választási előrejelzéséből, melyről a hvg.hu számolt be.

A Europe Elects mindig a legfrissebb közvélemény-kutatások és/vagy tagállami választások eredményének figyelembevételével készíti el az előrejelzéseket, márciusban pedig a korábbinál is pontosabb képet kapott, ugyanis a 27-ből 24 tagállamban áll rendelkezésre olyan felmérés, amely kifejezetten a júniusi EP-választásokra figyelemmel készült.

Ez alapján a civil szervezet a következő mandátumszámokat vetíti előre (zárójelben egyrészt a párt nevének rövidítése, másrészt az egy hónappal ezelőtti adathoz képest a változás látható):

  • Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)

  • Szociáldemokraták (S&D): 135 (-5)

  • Európa Megújul (RE): 87 (+5)

  • Identitás és Demokrácia (ID): 82 (-10)

  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (-2)

  • Zöldek (G/EFA): 52 (+3)

  • Baloldal (LEFT): 47 (+2)

Az Európai Néppárt tavaly július óta minden hónapban növelte támogatói számát, akkor 157 mandátumot kapott volna, most ennél 27-tel többet, és 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik. Az EPP-t követő szociáldemokraták 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintet érték el. Megállt a liberális RE-csoport szavazóinak eróziója, egy hónap alatt öt képviselői helyet szereztek vissza, így ismét ők a harmadik legerősebbek. Mindez azt is jelenti, hogy

az Európai Parlamentben informális koalíciót alkotó előbbi három párt együttesen 406 mandátummal rendelkezik a 705-ből, ami kényelmes abszolút többség, öttel több mandátummal, mint a múlt hónapban.

A politikai spektrum jobboldalán mindkét csoport veszteséget szenvedett márciusban: az Identitás és Demokrácia (ID) 10 mandátumot elveszítve 82 képviselőt tudhatna magáénak, míg a nemzeti konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 81 mandátummal rendelkezik, ez kettővel kevesebb, mint a múlt hónapban.

Ami a két legkisebb pártot illeti a baloldalon, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (G/EFA) az előrejelzések szerint 52 mandátumot szerez, hárommal többet, mint a múlt hónapban, míg a Baloldal 47 mandátumban bízhat, ez kettővel több, mint februárban.

A többi képviselői hely – összesen 52 – birtokosai nem tagjai az előbbi pártok egyikének sem.

Ami a magyar eredményeket illeti, a Fidesz mandátumainak száma második hónapja csökken. Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, 12-en a Fideszt, egy politikus pedig a KDNP-t reprezentálja. Ezt a számot korábban folyamatosan hozta a kormánykoalíció, de múlt hónapban már eggyel kevesebb mandátumot vetítettek előre nekik, ez most újabb egy pozícióval csökkent.

Ez azt jelenti, hogy ha most tartanák a választásokat, akkor tíz fideszes és egy kereszténydemokrata képviselő szerezne ötéves megbízatást.

A Demokratikus Koalíció mandátumszáma múlt hónapban a korábbi kettőről felugrott ötre, most pedig négy székben bízhat (ez a mérés még nem tartalmazza, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös lista állítását jelentette be). Két mandátumot kapna a Mi Hazánk, míg a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. És ugyancsak jutna egy mandátum a Vona Gábor vezette Második Reformkor Pártnak is.