egészségügy;béremelés;Független Egészségügyi Szakszervezet;Országos Kórházi Főigazgatóság;

Sok egészségügyi szakdolgozó dühös, mert nem az ígért mértékben nőtt a fizetése

Sőt, volt, aki kicsivel sem kapott többet – állítja a szakszervezet.

Tíz egészségügyi szakdolgozóból öt elégedetlen a béremelés után megkapott összeggel – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) érkező jelzésekből. A kormányzati kommunikációban emlegetett, s márciustól esedékes húsz százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg. Sőt előfordul olyan is, hogy az emelés ellenére egyáltalán nem változott valakinek a jövedelme, legfeljebb a korábbi pótlékait béresítették. Ez pedig nem jelent béremelést.

Mint arról korábban már írtunk, a tavaly júliusi 18 százalékos emelés után, idén márciustól átlagosan újabb húsz százalékot kaptak a szakdolgozók. A szakszervezet már korábban is sürgette, hogy a Belügyminisztérium adjon ki egy útmutatót a béremelésről a munkáltatóknak, ám ez csak a bérszámfejtések előtti utolsó pillanatokban jutott el a kórházakhoz. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár február végén a Magyar Kórházszövetség konferenciáján határozottan arról beszélt: olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó. Az emelés technikai részleteivel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Akkor azt is mondta: nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat.

– Márpedig ez utóbbi sok helyen megtörtént – mondta lapunknak Soós Adrianna. – A pótlékok bérbe foglalása azonban nem béremelés. Csupán egy technikai módosítás annak érdekében, hogy ne kelljen annyiféle módon számfejteni a juttatásokat. Ez a hiba szisztematikusan előfordul a mostani emeléseknél. Vannak olyan helyek, ahol úgy tekintették, ez a béremelés, vagy annak egy része.

A pótlékok beépítése nélkül pedig már nem marad, csak 5-10 százalékos többlet.

A szakszervezet kezdeményezi az érintett munkáltatóknál a béremelés korrigálását a dolgozó javára, annál is inkább mert nemigen látszik most, hogy a béremelés akár az inflációt követve rövid időn belül folytatódna – közölte Soós Adrianna.

További problémát okozott az elszámolásokban – mondta a szakszervezet vezetője –, hogy azokon a területeken, ahová nehéz szakembert szerezni, adhattak saját hatáskörben az átlagosnál magasabb fizetést a munkaadók, ha az adott kórháznak volt erre fedezete. Ezt időről-időre engedélyeztetni kellett az OKFÖ-vel. Volt egy javaslat, hogy ezek is épüljenek be a havi bérbe, ne kelljen újra meg újra engedélyeztetni. Volt, ahol ezt megtették, volt, ahol nem. Az utóbbiak esetében „izgalomra” ad okot, hogy most az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) ezeket az engedélyeket nem hosszabb időre, csak egyetlen hónapra, március végéig adta ki. Az érintettek amiatt aggódnak, hogy ez azt is jelentheti, teljesen el fog tűnni ez a juttatás, ami gyakorlatilag megsemmisítené a béremelés hatását is – mondta a szakszervezeti vezető.

A Népszava megkérdezte az OKFŐ-t, mi az oka, hogy csak egy hónapra adtak engedélyt. A hivatal sajtóosztály azt válaszolta: „Ezen juttatások engedélyét korábban sem egy évre adta ki az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az utasításon alapuló juttatásokra – az utasításban rögzített feltételek fennállása esetén – továbbra is van lehetőség, a munkáltató kezdeményezésére az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával. A változás kizárólag abban áll, hogy minden hónapra vonatkozóan új kérelmet szükséges benyújtania a munkáltatónak az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.”

A válasz azért is érdekes, mert tavaly augusztusban a Lakmusz portál közérdekű adatigénylésére az OKFŐ még azt közölte, hogy az intézmények 2022-ben egész évre kapták meg az engedélyt, 2023-ban viszont hiába nyújtották be a kérelmet egész évre, azok hatályát az OKFŐ határozta meg, így a kérelmek túlnyomó részét 2023. június 30. napjáig engedélyezték. Az adatközlésből kiderült az is, hogy 2022-ben 83 intézmény nyújtott be kérelmet az OKFŐ-höz az eseti illetménykiegészítés engedélyeztetésére, és mindössze egy intézménynél, az ajkai Magyar Imre Kórháznál merült fel az, hogy négy benyújtott engedélyéből egyet nem hagyott jóvá. 2023-ban 84 intézmény nyújtott be kérelmet, és az OKFŐ mindet jóváhagyta.