vita;Európai Parlament;jogállamiság;külföldi beavatkozás;kínai rendőrök;

“Elég ironikus, hogy egy kormány, amely a szuverenitásról szónokol és azt ígéri, hogy azt megvédi Brüsszeltől, egy totalitárius diktatúra rendőreit hívja meg a területére”

A kínai rendőrök európai jelenlétéről vitáztak az európai parlamenti képviselők szerda este. 

A momentumos Cseh Katalin kezdeményezésére megtartott plenáris vitában csak néhány politikai csoport egy-egy tagja kapott szót, köztük a magyar EP-képviselő, aki leszögezte: Nagyon helyes, hogy az EU elkezdett foglalkozni a tekintélyelvű beavatkozás veszélyével, ugyanakkor továbbra is vak a saját tekintélyelvű tagállamaiból származó külföldi beavatkozással szemben.

A két ország közötti megállapodásnak megfelelően hamarosan kínaiak fognak járőrözni Magyarországon. “Elég ironikus, hogy egy kormány, amely folyamatosan a szuverenitásról szónokol és azt ígéri, hogy azt megvédi Brüsszeltől, egy totalitárius diktatúra rendőreit hívja meg a területére”, mondta Cseh, aki szerint az Európai Bizottságnak uniós szintű stratégiát kell kidolgoznia a tagállamokból kiinduló külföldi beavatkozási kísérletek ellen.

Az uniós intézmény nevében felszólaló Margaritis Schinas alelnök aláhúzta: az Európai Bizottság elítéli a külföldi beavatkozás minden formáját. Ezért aggodalommal figyelte az egyes tagállamokban működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Ezek állítólag olyan feladatokat látnak el, amelyek sok esetben nincsenek összhangban a jogállamiságra és a biztonságra vonatkozó uniós elvekkel. Schinas elfogadhatatlannak nevezte az ilyen gyakorlatokat, de leszögezte, hogy a tagállami hatóságok felelősek a közrend és a belbiztonság fenntartásáért.