Józsefváros;Kocsis Máté;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;önkormányzati lakások;kisajátítás;Pikó András;

Kocsis Máté három hónap haladékot adna a Diószegi Sámuel utcai házak kiköltöztetésre ítélt lakóinak

A fideszes frakcióvezető szerint Pikó András ellenzéki polgármester felelős a romos józsefvárosi lakásokért, és csak riogat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítésével kapcsolatban. A VIII. kerület jelenlegi vezetője szerdára tüntetést szervez.

Kocsis Máté egykori fideszes józsefvárosi polgármester, ma a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője határidő tologatással és felelősség áthárítással oldja meg a Diószegi utca ügyét, s mint írja keddi Facebook-posztjában: „a Pikó féle tesze-toszaság és hisztériakeltés helyett cselekszünk”. Ahogy arról korábban lapunk is hírt adott, a kormány kétszáz józsefvárosi önkormányzati bérlakást, tíz épületet kisajátítana a Diószegi Sámuel utcában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bővítéséért. A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat szerint lakókat az önkormányzatnak kellene elhelyezni október 31-ig, de Kocsis most közölte: kezdeményezi, hogy idén október 31. helyett 2025. január 31-ig kínálhassanak számukra cserelakást.

– Minden család hármas garanciát élvez, ha az önkormányzati cserét nem fogadják el, belép az állam, ha azt sem, akkor pénzbeli megváltásra lesz lehetőségük. Azért van szükség a határidők meghosszabbítására, mert Pikó András polgármester jelen állás szerint el fogja veszíteni az önkormányzati választást, de októberig még hivatalban marad és adminisztratív eszközökkel fogja akadályozni az érintettek jó színvonalú elhelyezését. Amint Sára Botond lesz ismét Józsefváros polgármestere, minden lakó jobb körülmények közé kerül – írta Kocsis, aki szerint a kerület jelenlegi vezetője 200 családot riogat valótlansággal, megtéveszti és bizonytalanságban tartja őket.

A frakcióvezető sajtótájékoztatót is tartott a témában, azt hangoztatva, hogy már 12 éve ismert a fejlesztési terv, amelynek érdekében szerinte meg lehet oldani ilyen mennyiségű lakás pótlását Budapesten. – Pikó András azért rémült meg ettől a helyzettől, mert ígéretével ellentétben nem tudta rendezni a kerület ingatlangazdálkodását, így most azoknak, akiknek rendezetlen a jogviszonya, díjhátralékosok vagy jogcím nélküli lakáshasználók, nem biztosíthat cserelakást. Nem az állam felelőssége, hogy ilyen emberek élnek azokban a lakásokban, hanem a józsefvárosi önkormányzaté és személyesen Pikó Andrásé – jelentette ki Kocsis Máté.

Pikó András és Jámbor András országgyűlési képviselő azonban szerdán 17 órára demonstrációt hirdetett a Ludovika térre, ahova Karácsony Gergely főpolgármestert is várják. A kerületvezető szerint a kormány tervei sem ismertek, ráadásul – pénzhiányra hivatkozva – éppen most állítanak le 700 milliárd forintnyi állami beruházást. Eközben az önkormányzatnak van elfogadott, Dió2030 nevű több milliárdos fejlesztési terve, amelynek alapján épületeket, lakásokat újítanának fel, tennének lakhatóvá, parkosítanák a területet, játszótereket létesítenének, de ezt most a kormány ellehetetlenítené.

– Fideszes hazudozók azt állítják nincs itt semmi baj, mert van az önkormányzatnak 900 lakása, amelyekben elhelyezhetők a Diószegi utca lakói. Azonban ők is tudják, ebből a kilencszázból egy sem lakható, mind romos, felújítandó, s mi kétszázat fel is újítottunk lakáspályázatunk győzteseinek, akik már új otthonaikban laknak. Így a Fidesz gyakorlatilag az utcára tenné a Diószegi utcai lakókat, vagy elhelyezné őket a lakhatatlan, romos lakásokban – érvelt Pikó András.