rendőrség;Brüsszel;Orbán Viktor;konferencia;

Orbán Viktor szerint őt utoljára '88-ban akarták rendőrökkel elhallgattatni, úgy tűnik, folytatódhat a nemzeti konzervatívok leállított konferenciája

Orbán Balázs mindenesetre győzelmet hirdetett. 

„Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból” – fájlalta egy kedd esti Facebook-posztban Orbán Viktor, hogy városi rendőrök leállították le azt a brüsszeli rendezvényt, a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon), amelyen szerdán ő is felszólal vagy felszólalt volna. 

A belga főváros hatóságai hivatalosan közrend megzavarásának a lehetősége matt léptek közbe, amit a magyar miniszterelnök úgy kommentált, hogy őt utoljára '88-ban akarták rendőrökkel elhallgattatni. Valamivel később a politikai igazgatója, Orbán Balázs is jelentkezett egy Győzelem!” felkiáltással induló Facebook-poszttal, amely szerint  a NatCon szerdán folytatódik. 

Mint megírtuk, a brüsszeli rendőrség azután állította le a NatCont, hogy Fidesz-közeli agytröszt ,a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája által szervezett konferencia megrendezésétől két helyszín is visszalépett már.  Végül találtak a szervezők találtak egy harmadikat, csakhogy ekkor jöttek a brüsszeli rendőrök. Ők a hírek szerint aláírattak egy dokumentumot Anthony Gillanddal, az MCC brüsszeli szervezetének munkatársával és a többi között azzal indokolták a döntést, hogy délután ellentüntetést szerveznek és a rendőrség nem képes megvédelmezni a szólásszabadságot ezen az eseményen.

Orbán Viktor eközben az Európai Parlamentben, annak az euroszkeptikus és populista pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának a fórumán lazított, amelyhez a korábbi közlése szerint a Fidesz EP-frakciója csatlakozni akar.