Orbán-kormány;Karácsony Gergely;tüntetés;Józsefváros;Kocsis Máté;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;Mészáros Lőrinc;kisajátítás;Pikó András;

Közel 34 milliárd forintért Mészáros Lőrinc érdekeltsége építheti az NKE új képzési központját Józsefvárosban

A „családbarát” kormány legújabb húzása ellen tartottak ma tüntetést.

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a tervek szerint kétszáz józsefvárosi önkormányzati bérlakást államosít az Orbán-kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére. Pikó András józsefvárosi polgármester szerint ebből nyolc lakóépület, ahol legkevesebb 200 család lakik, olyan családok, akik nagyon nehéz körülmények között élnek. A polgármester szerint rendelkezés miatt az érintett családokat záros határidőn belül utcára teszik.

S hogy ki fog nyerni ezzel az egésszel? Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha, Orbán Viktor gyerekkori iskolatársa. A Magyar Hang ugyanis megtalált egy hirdetményt a Közbeszerzési Értesítőben, mely szerint április 15-én eredményt hirdettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) beruházási tenderében. S láss csodát, a nyertes a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. lett 33,78 milliárd forintos ajánlatával, amellyel az egyébként szintén NER-közeli Magyar Építő Zrt.-t utasította maga mögé.

A tervek szerint az NKE egy hatalmas épületet hoz létre a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának, emellett itt helyezik majd el a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeit is. Az épület hétszintes lesz, hasznos alapterülete közel 28 ezer négyzetméter, amelynek zömét a pince teszi ki, ez mintegy 9300 négyzetméteren terül el.

Az óriási pincehelyiség funkciója a parkolóhelyeken felül az lesz, hogy itt rendezik be a tűzoltók gyakorlópályáit, sőt egy komplett gyakorló tűzoltó őrsöt is. Várhatóan kilenc felvonó szolgálja majd ki az épületegyüttest, de mellé megálmodtak egy több mint 7 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes elrendezésű „exclusive kertet” is, díszmedencével, rózsakerttel és gyümölcsfákkal.

Pikó András szerint az önkormányzat semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott, egy újságírói kérdésből értesült az egészről. Amikor utánanéztek, elborzadtak.

„Ilyen kegyetlen, ilyen embertelen, ilyen szegényellenes döntést egyetlen kormány sem hozhat” 

- jelentette ki. Pikó elmondása szerint az önkormányzatnak ugyanis nincs elég lakása ahhoz, hogy a kormány által utcára teendő emberek mindegyikének lakhatást adjon. A kerületvezető azt is elmondta, hogy az NKE-vel rendszeres kapcsolatban vannak, és az oktatási intézmény vezetése soha nem említette, hogy szüksége lenne ezekre az épületekre, így a történteknek szerinte nincs racionális magyarázata.

Lapunk azt is megírta, hogy Kocsis Máté egykori fideszes józsefvárosi polgármester, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője határidő tologatással és felelősség áthárítással véli rendezni a kérdést, mondván „a Pikó féle tesze-toszaság és hisztériakeltés helyett cselekszünk”. A cselekvés részéről mindösszesen annyi volt, hogy benyújtott egy törvényjavaslatot, ami október 31-e helyett „csak” 2025. január 31-ével tenné az utcára a kiszolgáltatott helyzetbe került lakókat. Pontosabban eddig lenne ideje az önkormányzatnak, hogy valahogy cserelakást találjon számukra. „Pikó András azért rémült meg ettől a helyzettől, mert ígéretével ellentétben nem tudta rendezni a kerület ingatlangazdálkodását, így most azoknak, akiknek rendezetlen a jogviszonya, díjhátralékosok vagy jogcím nélküli lakáshasználók, nem biztosíthat cserelakást. Nem az állam felelőssége, hogy ilyen emberek élnek azokban a lakásokban, hanem a józsefvárosi önkormányzaté és személyesen Pikó Andrásé” – hangoztatta Kocsis Máté.

A kormány lépése miatt ma tüntetést tartottak az NKE épülete előtt, ezen Pikó András polgármester mellett Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt. Az MTI tudósítása szerint Pikó András itt azt mondta, hogy a tervezett kisajátítások miatt 500 ember lakhatása kerül veszélybe, ők a kormány számára csak Lego-figurák. Az otthonaik azonban nem kisajátíthatók, az életükből nem lehet kiforgatni őket.

Mert „nem vagyunk ennek a hatalomnak a kiszolgáltatott alattvalói, mi öntudatos, szabadságszerető demokraták vagyunk” 

- hangoztatta.

Karácsony Gergely pedig arról beszélt, hogy a kormány számára Budapest csak egy terepasztal, ahol a hatalmát meg tudja mutatni. A főpolgármester teljes szolidaritásáról biztosította a kerület lakóit és az önkormányzatot a törvényjavaslat miatt, amelynek nyomán az érintett önkormányzati lakásokat kiüríttetnék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adnák. Hozzátette,

mindent elkövetnek a javaslat elfogadása ellen, így próbálják megakadályozni, hogy több száz család lakhatása veszélybe kerüljön.

A tüntetés után lakossági fórumot tartottak, ahol a Pikó hivatala ismertette a DIÓ2030 elnevezésű, az érintett önkormányzati lakásokat is magukban foglaló lakótömbök korszerűsítését célzó, több év alatt megvalósítani tervezett épületrehabilitációs program részleteit. Egyebek közt felvetették, hogy az állam vásároljon a kerületi magántulajdonú lakásokból, így a törvényjavaslat elfogadása, hatálybalépése esetén azokba is költöztetnek önkormányzati bérlakásukat elhagyni kényszerülő embereket.