Budapest;aláírásgyűjtés;főpolgármester-választás;Hidvéghi Balázs;Szentkirályi Alexandra;önkormányzati választás 2024;

Megvan a Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségéhez szükséges ötezer aláírás

 Ma délután le is adják az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodában.

– Összegyűjtöttük a szükséges számú aláírást Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségéhez – jelentette be Hidvéghi Balázs, Szentkirályi kampányfőnöke a Facebook-oldalán. Hozzátette, az aktivisták jelzése alapján bőven meg is haladták az ötezer aláírást, ami az induláshoz kell.

– Most összesítjük az íveket, és ma délután le is adjuk őket a Nemzeti Választási Irodában – mondta Hidvéghi Balázs. Megjegyezte, hogy az aláírásgyűjtés folytatódik, „standolunk, kopogtatunk, járjuk a kerületeket, mert Budapesten változás kell”.

Szerdán egyébként hatalmas csinnadrattával startolt el Szentkirályi kampánya a Bálna rendezvényközpontban, ahol a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje egy 7 pontos programot fogalmazott meg – az erről szóló cikkünk ide kattintva olvashatják el.

Mint megírtuk, szombaton hivatalosan is elkezdődött a kampány a június 9-i önkormányzati és EP-választásra. A jelölő szervezetek – pártok, valamint civil formációk –, valamint az egyéni jelöltek ekkortól vehetik fel az ajánlóíveket, s kezdhetik el gyűjteni a támogató aláírásokat, előbbieknek május 7-ig, utóbbiaknak 6-ig kell összegyűjteniük a szükséges szignókat.

Polgármester-jelöltséghez a 10 ezer főnél kisebb településeken a szavazásra jogosultak 3 százalékának, százezer lakosig minimum 300, e felett legalább 500 választónak az ajánlása szükséges. A fővárosi kerületi választások szabályai megegyeznek a településivel, emellett a budapestiek főpolgármesterre – a jelöltséghez ebben az esetben ötezer ajánlás szükséges – és – a tavaly év végi változtatás után – fővárosi listákra is szavaznak.