tűz;légszennyezés;gyújtogatás;Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság;kármentesítés;Rákosrendező;veszélyes anyagok;mini-Dubaj;

Mini-Dubaj: 190 ezer köbméter illegális hulladékot kell elszállítani Rákosrendezőről, a kármentesítési tervek csak jövő őszre készülhetnek el

Közben a nemrég történt hatalmas tűzeset is erősen foglalkoztatja a környék lakóit.

– Különös, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn. Így mindenképpen olcsóbban megszabadulhattak tőlük, mintha el kellett volna szállítani, majd ártalmatlaníttatni kellett volna azokat. A környéken élők viszont napokig lélegezték be a mindenféle szennyező anyagot tartalmazó füstöt – így vélekedik a közelben lakó Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő arról a hatalmas tűzesetről, amely a közelmúltban történt a mini-Dubaj projekt számára kiszemelt területen.

Garay Klára azon is csodálkozik kicsit, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság olyan pontosan meg tudta állapítani, hogy egészségre nem volt veszélyes az égő talpfákból kiszabaduló veszélyes anyagok koncentrációja, miközben az egykori, szintén Zuglóban lévő REANAL vegyigyár telephelyének ügyében hónapokig gondolkodtak azon, mit tehetnének a szennyezés feltárása érdekében, majd arról tájékoztatták, hogy a kormányhivatalhoz tették át az ügyet.

A jelentős mennyiségű – száz méter hosszú, húsz méter széles öt méter magasságú rakás – 10 ezer köbméter talpfa leégése ügyében a Népszava megkereste a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, részben a légszennyezés mérésének részleteit, részben a tűz okát tudakolva. Az igazgatóság lapunknak küldött válaszában közölte:

„A katasztrófavédelmi mobil labor az oltás ideje alatt a tűz százméteres körzetében, valamint lakott területen végzett méréseket. Lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, de a füst szagát a környéken érezni lehetett”. 

A Népszava olvasói azt jelezték, hogy a tűz eloltása után is hatalmas füst gomolygott és rettenetes szag áradt a környéken. Megjegyeznénk: a katasztrófavédelem csak a tűz alatt mérte a légszennyezést, utána már nem. Azon kérdésünket, hogy történhetett-e szándékos gyújtogatás, okozhatta-e gondatlanság a tüzet vagy más volt az ok, azt válaszolták:

„A tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról”.

Ahogy arról a Népszavában is beszámoltunk Rákosrendező 130 hektáros területéből mintegy 60-65 hektárt ad el az Orbán-kormány az Egyesült Arab Emírségeknek, amely egy általa kijelölt ingatlanfejlesztő révén 5 milliárd euró (1900 milliárd forint) értékű beruházást valósít meg a területen. Az építkezéshez gyakorlatilag szabad kezet adott az arab befektetőknek a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítva a projektet. A magyar kormány vállalta,

hogy 800 millió EUR (310 milliárd forint) erejéig valósít meg infrastrukturális beruházásokat a területen, 

például felüljáró építés, a vasúti fejlesztés, a metró meghosszabbítás és felújítás, valamint kerékpár és gyalogosutak kialakítása. A fentiekről szóló törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette be március végén, az Országgyűlés még nem döntött.

A fentieken túl a magyar kormány vállalta a terület megtisztítását is, beleértve az ott élők és a cégek kiköltöztetését és a terület kármentesítését. A feladatot a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kapta, amely a Népszava kérdésére azt válaszolta,

hogy „elrendelésnek megfelelően a MÁV Zrt. február közepén elindította a mintegy 83 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, illetve felszólította a jogcím nélkül használókat a terület elhagyására”. 

Az ÉKM és a MÁV Horváth Csaba zuglói polgármesterétől kért segítséget a családok kiköltöztetéséhez, aki meg is ígérte ezt, mondván az önkormányzatnak is szociális érdeke fűződik a helyzet békés rendezéséhez.

A minisztérium a Népszavának küldött válaszában kiemelte: „A vasúttársaság a kiürítési eljárások során nemcsak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal jár el, így a lehetőségeihez mérten segít a lakásbérlők számára alkalmas, alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában, illetve a megfelelő jogi, pénzügyi megoldások megtalálásában. A tizenhárom jogcímmel rendelkező és a tizennégy jogcím nélküli lakóból nyolcan – feltételekkel – már elfogadták a felajánlott lakásokat, többekkel pedig most is zajlanak az egyeztetések”.

„Ütemezetten halad” a cégek által használt helyiségek és területek visszavétele. A felmondási idő figyelembe vételével történő eljárás 17 esetben már lezárult. A vasúttársaság az üzleti partnerek számára is felajánlott csereingatlanokat a MÁV portfóliójából. Több vállalkozás élt is a lehetőséggel, ez ingatlanbemutatások és egyeztetések folyamatosan zajlanak.

A korábbi bérlőknek – a jogcím nélküli lakókat nem számítva – alig 30 százalékával sikerült eddig megegyezni.

A rákosrendezői ingatlanokat a családoknak és a cégeknek egyaránt legkésőbb május végéig kell kiüríteni, bár egyedi esetben kivételt tehetnek. A költségek pontos összegére vonatkozó kérdésünket azzal hárították, hogy ez csak a terület teljes kiürítését követően állapítható meg.

Ennél is fogósabb kérdés a hatalmas, erősen szennyezett terület kármentesítése. Az ÉKM szerint „Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik. A sok esetben komoly egészségkárosító hatással bíró hulladék elszállítása a környéken élők és minden budapesti érdeke”. Azt is megjegyzik, hogy ez a helyzet „láthatóan eddig se az ott élőket és az érintett kerületi önkormányzatokat nem zavarta”. De a minisztérium megteremti „az ott élőknek és minden budapestinek az egészséges, rendezett és fejlődő környezetet”.

Már fel is mérték a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladékot:

  • a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár),

  • az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert.

Utóbbi jelentős része egészségre ártalmas, így annak elszállításakor a területen illetéktelenek nem tartózkodhatnak, ezért is volt sürgető a fejlesztendő terület kiürítése. Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik. A hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése,

illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg.

Ennek ellenére a következő kormánynak nem sok mozgástere lesz. A 15 évre szóló kontraktus szinte felbonthatatlan, lévén hiába mondja fel bármelyik fél, a már megkezdett projekteket, az aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket sem érinti az adott megállapodások lezárásáig.

Így egy jelenlegitől eltérő összetételű kormány később hiába döntene úgy, hogy eláll a közös ingatlanfejlesztéstől, az addig indult beruházásokat befejezik. 

Mindezek fényében még fontosabb, hogy olyan városnegyed épüljön Rákosrendezőn, amely nem csupán turisztikai látványosságként, de a város szerves részeként működik.