Európai Unió;Orbán-kormány;Ukrajna;Szijjártó Péter;Richter;vétó;

Most épp a Richterre hivatkozva akadályozza Ukrajna támogatását az Orbán-kormány

A jó szövetséges nem csak ígér, be is tart.

Jelenleg már mintegy kétmilliárd eurónyi, Ukrajnának szánt uniós forrás kifizetését akadályozza az Orbán-kormány abból a pénzből, amely a tagállamok Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányainak finanszírozására szolgálna. Az EUrológus szerint a magyar kabinet most éppen arra hivatkozik, hogy Ukrajna szankcionálni akarja a Richtert, vagyis 14, a magyar cég által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét.

A lap felidézi, hogy az Európai Békekeret kívül esik az uniós költségvetésen, az EU-tagországok külön befizetéseiből működik. Lényege, hogy körülbelül 60 százalékos arányban visszafizetést igényelhetnek belőle azok a kormányok, amelyek saját hadi készleteik egy részét átadták Ukrajnának. Az EU-tagországok 500 millió eurónként növelték a befizetéseket, amely így elérte a 6 milliárd eurót.

A probléma csak az, hogy a kifizetés engedélyezéséhez szintén szükség van valamennyi EU-tagország hozzájárulásához, az Orbán-kormány pedig szokásainak megfelelően akadályozza a nyolcadik részlet kifizetését, ráadásul, bár a tagállamok kormányai további részleteket is lehívnának, a magyar vétó ezekre is kiterjed. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt Luxemburgban büszkén meg is erősítette: – Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik, és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést, addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni – jelentette ki.

A magyar kabinet kezdetben arra hivatkozott, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján szerepeltette az OTP-t. Az ukránok később levették a listáról a magyar pénzintézetet, sőt, magát a listát is megszüntették, de a magyar kabinet ezután is fenntartotta a vétóját, azt magyarázva, hogy garanciát vár a kijevi vezetéstől arra, hogy ilyet soha többet nem csinál. Ukrajna ezzel a követeléssel már nem tudott mit kezdeni, mire az orosz Barátságért kitüntetéssel ékesített Szijjártó Péter előállt egy újabb magyarázattal is, nevezetesen, hogy az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszernek vissza akarják vonni az engedélyét, amit semmi nem indokol.

A Richter semmiféle szabály ellen nem vétett Ukrajnában, és semmilyen módon nem sértett szankciós intézkedéseket - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, az oroszországi tevékenység sem ellentétes semmilyen jogszabállyal. Emiatt aztán az európai keret továbbra is blokkolva van, és noha van pénz a tagállamok költségei egy részének megtérítésére, a gyakorlatban az Orbán-kormány miatt nincs.