EU;NATO;Szijjártó Péter;Egyesült Államok;világháború;Donald Trump;orosz-ukrán háború;

Szijjártó Péter már világháborús készülődéssel vádolja a NATO-t, amelynek teljes jogú tagjai vagyunk

A magyar külügyminiszter elzárkózik az orosz agresszió ellen több mint két éve védekező Ukrajna bármilyen támogatásától, és „lélegzetvisszafojtva” szurkol Donald Trumpnak.

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szerinte az európai észak-atlanti vezetők jelentős része háborús pszichózisban szenved, úgy érzik, mintha háborúban állnának Oroszországgal. – Mi úgy gondoljuk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik, nem a mi háborúnk, ez a legnagyobb különbség a magyar és az észak-atlanti politikai vezetők között – tette hozzá. 

Arra kell koncentrálni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, minden egyes nap újabb halálos áldozatokat, pusztítást jelent, és a világháború kitörésének veszélyét hozza el – vázolta a tárcavezető, aki ki is fejtette, hogyan vetne véget a háborúnak: „Minden egyes békeszerető ember lélegzetvisszafojtva várja a novembert, az amerikai elnökválasztást, és azt, hogy az Egyesült Államokban egy béketeremtő elnök nyerje a választást.”

– Az európai parlamenti választáson egy jobboldali fordulat egy békepárti amerikai elnök jelenti a legnagyobb esélyt a békére – utalt arra, a külügyminiszter, hogy a republikánus Donald Trumpnak szurkol. Meg sem említette, hogy szombaton a washingtoni képviselőház republikánus szavazatokkal döntött arról, hogy Ukrajna megkapja a csaknem 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot. Szijjártó Péter azzal folytatta a NATO bírálatát, hogy „a szövetség koordináló szerepét erőltetik az Ukrajnának történő fegyverszállításban és az ukrán katonai kiképzésben”.

– Mi nem akarunk részt venni abban, hogy Magyarország területén ilyen műveletek történjenek. Amíg mi kormányzunk, erre nem kerülhet erre sor – hangsúlyozta a fideszes politikus. Egyetlen egy szót sem pazarolt arra, hogy a háborút Oroszország indította, viszont már ki is hirdette annak eredményét: „Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, annak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni. A kérdés, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, minél előbb, annál jobb.”