Magyarország;helyreállítás;Szijjártó Péter;Örményország;diplomáciai kapcsolatok;azeri baltás gyilkos;

Az azeri baltás gyilkos ügye a múlté, helyreállnak a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok

Szijjártó Péter jelentette be a hírt, miután jereváni kollégája Budapestre látogatott. Mindkét fővárosban újranyílnak a nagykövetségek.

Magyarország a világ minden táján, így a Kaukázusban is igyekszik elősegíteni a béketeremtő folyamatok sikerességét, ezért 2022 decemberében úgy döntöttünk, hogy teljeskörűen helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatainkat Örményországgal – jelentette be hétfői, 2024. május 6-i Facebook-posztjában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter csaknem másfél év elteltével Budapesten fogadta örmény kollégáját, Ararat Mirzojant.

Mint azt a két külügyi tárcavezető – a magyar tárca közleménye szerint – bejelentette: nagykövetséget nyitnak egymás fővárosában, Jerevánban és Budapesten. Szijjártó szerint ez újabb fontos lépés a két ország között sokat javuló viszonyban a diplomáciai kapcsolatok másfél évvel ezelőtti helyreállítása. A minisztérium azt is kiemelte, hogy örmény külügyminiszter utoljára tizenöt évvel ezelőtt látogatott a magyar fővárosba. A közlemény alapján az elmúlt másfél évben „sok fontos gyakorlati ponton tudtak kölcsönösen előnyös előrelépést elérni, ami mindkét ország gazdaságának és állampolgárainak a javára vált”. Ennek alátámasztására ismertették, hogy tavaly rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, ennek értéke tíz év alatt mintegy 70 százalékkal nőtt, és a hazai gyógyszeripari cégek egyre aktívabbak az örmény piacon. Most a két kormány között gazdasági vegyes bizottság állhat fel a kapcsolatok további erősítése céljából.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy júliustól közvetlen légijárat fogja összekötni a két fővárost a Wizz Air jóvoltából. – Eddig a magyar kormány 180 millió forinttal nagyjából 1500 örmény családot az országba való visszatérésükben. További 300 millió forint támogatást biztosítunk a Máltai Szeretetszolgálattal, a Katolikus Karitásszal, az Örmény Vöröskereszttel együttműködve az Örményországba visszatelepülő családok helyzetén javítani tudjunk, valamint 1200 örmény gyermeknek és kísérőiknek biztosítunk nyári táborozást Magyarországon, és az ösztöndíjprogramunk keretében harminc örmény hallgatónak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken – sorolta a politikus, aki arról is beszélt, hogy „a két ország közötti együttműködésnek erős keresztény alapja is van”.

Emlékezetes, Örményország azután szakított meg velünk a diplomáciai kapcsolatokat, hogy az Orbán-kormány óriási felháborodást okozva kiadta Azerbajdzsánnak az azeri baltás gyilkos néven hírhedté vált Ramil Szafarovot. A helyreállítási folyamat részeként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly Örményországba utazott. Most a magyar külügyminiszter azt mondta, hogy a legutóbbi népszámláláson hazánkban 4200-an vallották magukat örménynek. – Amióta mi kormányzunk, összességében kétmilliárd forintnyi támogatást kapott a magyarországi örmény közösség arra, hogy megélje és megőrizze az identitását – büszkélkedett Szijjártó Péter.