Orbán-kormány;NATO;levél;uszítás;COVID-19;

Most éppen NATO ellen hergelő üzeneteket küld az Orbán-kormány azoknak, akik a Covid-19 elleni vakcinákról szóló hírlevélre iratkoztak fel

Annak ellenére, hogy a külügyi bizottság fideszes elnöke szerint ellen kell állni azoknak a  törekvéseknek, amelyek szembefordítják a magyar közvéleményt a NATO-val.

Miután háborús riogatás teszi ki a Fidesz kampányát, aligha lepődhetünk meg, hogy ilyen e-maileket kaptak azok, akik gyanútlanul csupán a koronavírus-elleni oltással kapcsolatos legfrissebb információkhoz szerettek volna hozzájutni. 

Azóta teljesen más témában is megérkeznek a kormány információi a feliratkozóknak. Mint a hvg.hu cikkéből kiderül, a legújabb levél május 12-én érkezett, amely „A kormány álláspontja a NATO terveivel kapcsolatban” címet viseli. Ebben a Kormányzati Tájékoztatási Központ arról ír, hogy a védelmi szövetség egy ukrajnai misszió felállítását tervezi, ami magában foglalná a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is. Ezt követően gyorsan eljutunk a már jól ismert kormányzati panelekhez, vagyis hogy 

  • világháborúhoz is vezethet a terv;

  • „Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa a háborút kiterjesztő terveket”;

  • ki akarunk maradni a háborúból;

  • a háborúnak nincs megoldása a csatatéren;

  • vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz;

  • életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.

Bár a Svédország NATO-csatlakozásának a jóváhagyása előtt sokan nem hitték el, hogy vannak valódi viták a Fidesz-frakció és az Orbán-kormány között, a levél éles cáfolata ennek a teóriának. Úgy tűnik, volt vita, csak nem úgy, ahogyan beállították, vagyis a Fidesz-frakció nem volt gátja a NATO-csatlakozás jóváhagyásának. Nemrég legalábbis a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, Németh Zsolt arról beszélt, hogy a NATO nem tervezi és soha nem is tervezte megtámadni Oroszországot, viszont képes megvédeni tagjait egy orosz támadástól. Emellett nyomatékosította, ellen kell állni azoknak a törekvéseknek, amelyek szembefordítják a magyar közvéleményt a NATO-val.

Amúgy pedig nemrégiben Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy nem nőtt meg jelentősen egy világháború kirobbanásának lehetősége az orosz-ukrán háborúval, most sem nagyobb a veszélye ennek, mint az utóbbi években.