elbocsátás;Iváncsa;akkumulátorgyár;

Figyelmeztetés nélkül kirúgtak több száz dolgozót az iváncsai akkumulátorgyárból

Nincs vége, hétfőn újabb elbocsátások jöhetnek. 

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból. Erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is - hangzott el az RTL híradójában vasárnap este.

Az egyik érintett a csatornának azt mondta, műszak közepén szóltak nekik, hogy szedelődzködjenek, mert ki vannak rúgva. „Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van” - idézte felaz akkugyári munkás, megjegyezve, hogy ez hidegzuhanyként érte őket. Többen név nélkül azt mondták, voltak információk, hogy elbocsátások várhatók, ám arra senki sem készült fel, hogy ilyen hirtelen lesz, és ennyi embert érint. 

Az érdekképviselet szerint kölcsönzött munkaerőt és vendégmunkásokat küldtek el. Az egyik munkavállaló azt mondta, értesülése szerint a magyar vezetőség jelenleg is lobbizik azért, hogy magyar munkavállalók ne legyenek elküldve, most az első körben az összes kirgiz kollégát bocsájtották el. Úgy tudják, hétfőn további kirúgások várhatók. Az RTL kereste a gyárat, de nem kapott választ.

Bod Péter Ákos közgazdász azzal magyarázta a folyamatot, hogy a korábbi tervekhez képest kevesebb elektromos autót adtak el Magyarországon. – Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van - fogalmazott. Megjegyezte: amikor meglódul a termelés, akkor sok ember kell, amikor pedig visszaesés van, akkor elbocsátásokra van szükség.