Iváncsa;akkumulátorgyár;

A földön ülve vagy térdelve kellett volna végighallgatniuk a műszakvezetőt, kiakadtak az iváncsai akkugyár dolgozói

A telefonoknak pedig leragasztják a kameráját, hogy a gyárból semmi se szivároghasson ki. Ha a matrica hiányzik, a készüléket megvizsgálják, jegyzőkönyv is készül.

Szigorú biztonsági előírásokról, kommunikációs nehézségekről és a műszakvezető beszéde alatt elvárt földön ülésről vagy térdelésről beszéltek az iváncsai akkumulátorgyár nevük elhallgatását kérő dolgozói az RTL Házon kívül című műsorában.

Elmondásuk alapján a gyárban nagyon figyelnek arra, hogy semmi ne szivárogjon ki, például odabent minden papír fémszálas, vagyis kifelé becsipog az ellenőrzésen, a telefonoknak pedig le van takarva a kamerája.

„Kifelé a biztonsági szolgálat minden egyes telefont ellenőriz. Hogyha hiányzik róla a matrica, akkor a telefont vizsgálatnak vetik alá, és jegyzőkönyv készül az esetről”

– mondta egyikük. Egy ott dolgozó menedzser szerint ugyanakkor a fotózási tilalom mellett nem szabad a benti gépekre bármit feltölteni vagy onnan letölteni, menteni sem, vannak olyan weboldalak, amik nem érhetők el, ha pedig valakinek kifelé e-mailt szeretnének küldeni, ahhoz külön engedélyt kell kérni.

A gyárban dolgoznak koreaiak, magyarok, vietnámiak, ukránok, kirgizek, és az ott dolgozók úgy fogalmaztak, kézzel-lábbal megy a kommunikáció. Elmondásuk szerint nem értik a koreaiakat, sok felől kapnak utasítást, és azt látják, még ők sem beszélik meg egymás között a dolgokat. A kulturális különbségek miatt sokszor az utasításokat sem értik a magyar dolgozók, ráadásul előfordul, hogy a koreai vezetők a saját nyelvükön küldenek ki egy-egy céges levelezést. Ha ezt a magyar menedzsment szóvá teszi, általában az a válasz, tegyék be egy fordító-programba.

„Pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét”

– idézte fel az egyik dolgozó. Hozzátette, ezen nagyon felháborodtak, sokan fölmentek a HR-osztályra, így végül az utasítást visszavonták. Megalázónak érezték, hogy így kellett volna végighallgatniuk a műszakvezetőt, miközben Koreában a térdelés valóban nagyon megalázó, az ülés viszont éppen, hogy jót jelent.

A dolgozók mindemellett azt állítják, nem kapnak elég információt, például arról sem, milyen veszélyes anyagokkal dolgoznak, vagy hogy mi történt március 17-én éjszaka. Akkor a műszakban dolgozók erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, a munkások szerint többen hányingerre, fejfájásra, orrvérzésre panaszkodtak.

„Az ott lévő kollégák elmondása alapján egyértelműen elektrolit szag volt, a koreai munkatársak pedig a felsővezetés felé azt kommunikálták, hogy ők egyáltalán nem éreznek semmit. Gondolom nekik más munkatempójuk van, más munkamoráljuk, ők egy kis elektrolit-szivárgásért nem akarják megszakítani a munkát” – vélte az egyik dolgozó. Elmondása alapján azt, hogy a gyár szerint mi történt, csak az RTL Híradóból tudják (a csatornának korábban a cég azt írta, karbantartási munkát végeztek, ettől lett szúrós szag, és 9 dolgozónak kellett orvoshoz mennie).

„Nekünk semmit nem mondtak a karbantartási munkálatokról, senki nem próbálta megmagyarázni a történteket”

– hangsúlyozta.

A koreai SK On Hungary a Házon Kívül megkeresésére azt írta, a cég tesz azért, hogy csökkentse gyáraiban a kulturális különbözőségeket, vannak programok, nyílt lapok, hírlevél és egy vezetői tanács is. A magyar új belépőknek 1 órás oktatást tartanak a koreai történelemről, kultúráról, a koreaiaknak pedig a magyarról. Van magyar és koreai nyelvoktatás is, és körülbelül 50 tolmács dolgozik a helyszíneken.