felmérés;Publicus;Magyar Péter;TISZA Párt;

Publicus Intézet: Magyar Péter a válaszadók 21 százaléka szerint jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint középen áll

Bár üstökösként robbant be a közéletbe, nagy a tanácstalanság a Tisza Párt listavezetőjének megítélését illetően – derült ki a Publicus felméréséből.

Az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva ‒ áll a Publicus Intézet Népszava számára végzett reprezentatív felmérésében. Ennél a kérdésnél csupán egyetlen százalék mondta azt, hogy „csak egy széles körű ellenzéki összefogás esetén szavazna rá”. A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem tenné rá az ikszet (15 százalék nem felelt erre a kérdésre).

Kiderül a felmérésből az is, hogy a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá, és csupán 1-1 százalék állította, hogy biztosan vagy valószínűleg megjelölné a szavazólapon a Tiszát (a többiek a valószínűleg nem, illetve a nem tudja választ jelölték meg). Az ellenzéki szavazók közül

csaknem minden negyedik (23 százalék) mondta, hogy biztosan, további 17 százalék valószínűleg rá szavaz, vagyis tízből négy ellenzéki tudná támogatni Magyar Péteréket. 

Viszont a biztosan vagy valószínűleg nem arány itt is magasabb, 38 százalékos, és ebben a csoportban mindössze 2 százaléknak lenne igénye egy olyan összefogásra, amelyben Magyar Péter jelen van.

Érdekes, hogy a potenciális szavazóinál kevesebben tartják alkalmasnak Magyar Pétert a miniszterelnöki posztra: erre a kérdésre összesen 26 százalék igennel vagy inkább igennel felelt, 61 százalék viszont nemmel, vagy inkább nemmel (12 százalék a nem válaszolók aránya, a száz százalékot pedig a tizedesek kerekítése miatt nem adja ki a számok összege). Nagy a bizonytalanság az emberekben azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik politikai oldalhoz sorolható Magyar Péter, és ez a válaszokban is jól tetten érhető. A kutatásban részt vevők

21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre). 

Míg a kormánypártok szavazóinak 55 százaléka szerint baloldali és csak 6 százalék szerint tartozik a jobboldalhoz, az ellenzékieknek csupán 7 százaléka sorolná őt a baloldalra, 37 a jobboldalra, 39 százalékuk szerint középen áll, 12 százalék szerint pedig nem besorolható egyik oldalra sem. A Tisza Párt hívei körében a legmagasabb azok aránya, akik szerint Magyar Péter középen áll: esetükben 56 százalék állítja ezt, míg 19 százalékuk inkább jobboldalinak, 5 százalékuk pedig inkább baloldalinak tartja.

Arra a kérdésre, hogy Magyar Péter és pártja képes-e ártani a Fidesznek és a kormánynak, a kutatásban megkérdezettek összesen 55 százaléka igennel vagy inkább igennel reagált, 38 százalék viszont ellenkezőképpen gondolkozik (a többiek nem válaszoltak). A többség – 60 százalék – szerint a Tisza Párt be tud jutni a parlamentbe a 2026-os választásokon, ezzel a válaszadók 25 százaléka nem ért egyet. Abban viszont már jóval kevesebben hisznek, hogy képes megszólítani a Fidesz szavazóinak tömegeit – erre a kérdésre 39 százalék felelt igennel, 52 százalék viszont inkább nemmel reagált.

Az emberek sokkal inkább gondolják, hogy az új politikai szereplő az ellenzéki szavazókat lesz képes megnyerni magának:

75 százalék vélekedik így 16 százaléknyi kétkedővel szemben (9 százalék nem válaszolt). 

Azzal kapcsolatban viszont már igen erős a szkepszis, hogy Magyar Péter és a Tisza Párt képes-e leváltani a Fideszt. 69 százalék nem tartja valószínűnek ezt a forgatókönyvet, és csak 19 százalék hisz ennek ellenkezőjében. Arra a kérdésre, hogy le tudja-e váltani Orbán Viktort, 22 százalék felelt inkább igennel, 68 százalék szerint viszont ez nem, vagy inkább nem fog megtörténni.

Összességében csupán az emberek 14 százaléka gondolja, hogy a Magyar Péter által létrehozott politikai formáció a kormánypártokra jelentene veszélyt, 30 százalék szerint inkább az ellenzéki pártokat fenyegeti, 36 százalék szerint viszont mindkét oldalnak van félnivalója. 12 százalék úgy vélekedik: a Tisza senkire nem jelent veszélyt a palettán jelen lévő pártok közül. (Bő 7 százaléknyian nem válaszoltak).

A motivációit illetően politikai beállítottságtól függően szórnak a vélemények: összességében 44 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy Magyar Péter azért kritizálja a kormányt, mert csalódott a Fideszben és egy jobb országot szeretne. A kormánypártok szavazóinak körében ez az állítás csak 11 százalékot kapott, az ellenzékiek között 64-et, a Tisza Párt hívei között viszont 86-ot. Az emberek 23 százaléka szerint sértett, mert elhagyta a felesége, ezért ment szembe a kormánnyal, 43 százalék szerint pedig azért sértett, mert a Fidesz közelében nem becsülték meg eléggé. Nem meglepő módon ezek az állítások a kormánypártok szavazóinak körében a legnépszerűbbek: előbbit 50 százalékuk, utóbbit 67 százalékuk jelölte meg.

A kutatásban részt vevők fele igaznak, vagy inkább igaznak tartja azt a közkeletű véleményt, hogy Magyar Péter mögött a politikai élet más szereplője áll, valaki irányítja. Tízből négy válaszadó viszont inkább nem tartja igaznak ezt a vélekedést. Érdekesség, hogy még a Tisza Párt leendő szavazóinak 15 százaléka is hisz ebben a szcenárióban. Abban viszont, hogy ki állhat mögötte, nagy a tanácstalanság. Azok körében, akik szerint valaki áll mögötte, 

19 százalék választotta ki Gyurcsány Ferencet, 14 százalék Soros Györgyöt, 7 százalék Orbán Viktort, miközben Csányi Sándor és Rogán Antal csupán 2-2, Pintér Sándor és Lázár János 1-1 százalékot kapott.