Trafó Kortárs Művészetek Háza;kortárs tánc;Lábán Rudolf-díj;

Küzdelemkoreográfia és kollektív alkotás

Az AHA Kollektíva: Dense Piece és Raubinek Lili: Respect for the 23.000 című eladásai kapták az idén a legjobb kortárstánc-produkcióknak ítélt Lábán Rudolf-díjat, melynek átadójára péntek este a Trafó Kortárs Művészetek Házában került sor. 

A hatfős szakmai kuratórium hat előadást nominált a díjra, továbbá különdíjjal jutalmazta Mészáros Máté: Máté és én/Máté és mi című kísérleti sorozatát, melyben bárki két órán át instruálhatta a táncművész-koreográfust egy közös alkotási folyamatban.

Raubinek Lilit nem a kegyelmi botrány szembesítette a hazai gyermekvédelem kilátástalan állapotával; a Covid alatt az Árnyas utcai lakásotthonban dolgozott a családjukból kiemelt, traumatizált gyerekek mellett. Megrázó tapasztalatai és az átélt tehetetlenség által inspirált küzdelemkoreográfiája tiszteletadás a közegben napról napra túlélni próbáló közel 23 ezer gyerek és nevelőik felé. A mai magyar kortárstánc-életben egyedülálló, a legfiatalabb generáció táncosai által alapított AHA Kollektíva első közösen koreografált darabja kísérletező kedvével, kollektív intelligenciájával emelkedett ki az egyre szűkülő független kortárs tánc­szcéna 2023-as bemutatói közül. „A jövőre 20 éves Lábán-díj a művészetért, a művészekért van. Ha ők lesznek, díj is lesz. Reménykedünk” – áll a kuratórium közleményében.Népszava