Orbán-kormány;Egyesült Államok;bírálat;Mitch McConnell;

Kemény republikánus bírálatot kapott az Orbán-kormány, Magyarország az Egyesült Államok legnagyobb stratégiai ellenfeleivel barátkozik éppen

Mitch McConnell szerint az Orbán-kormány önként Kína európai lábtörlője lett.

Élesen bírálja az Orbán-kormányt Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása miatt Mitch McConnell amerikai szenátor, a Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője egy, a honlapján közzétett írásban.

A republikánus politikus nehezményezi, hogy az Orbán-kormány Kínát Magyarország legfontosabb, EU-n kívüli kereskedelmi partnerévé emelte. Ennek részeként kifogásolta, hogy Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, amelyet más európai országok, például a Giorgia Meloni vezette Olaszország, „bölcsen” elhagynak - fogalmazott.

A szenátor feltehetően az országba érkező kínai rendőrökre célozva kiemelte azt is, hogy az Orbán-kormány lehetővé tette, hogy Kína Magyarországon indítson hajtóvadászatot a másként gondolkodók ellen. Megjegyezte, hogy ezen a héten Vlagyimir Putyin orosz elnök is Kínában tartózkodik, hogy Oroszország és Kína „korlátok nélküli”  baráti viszonyt épít.

„A Kínai Népköztársaság vezetőjének látogatása akkor történt, amikor egyre több európai NATO-szövetségesünk ébred rá, nemcsak az orosz agresszió zord valóságára, hanem a nyugati biztonságot és jólétet veszélyeztető, kapcsolódó fenyegetésekre, a védelmi termelés sürgető követelményeire is, és arra a sajátos kihívásra, amelyet a Kínai Népköztársaság rendszerszintű riválisként jelent” - fogalmazott írásában a szenátor.

Mitch McConnell bírálta azt is, hogy miközben más európai nemzetek hatalmas összegeket fektetnek abba, hogy a kínai Huaweit kivonják a kommunikációs infrastruktúrájukból, Magyarország a Huawei európai regionális logisztikai központjává vált. Szerinte Kína növekvő befolyása Magyarországon mindenki számára a határt jelenti, aki aggódik a Kínával folytatott stratégiai verseny miatt.

A politikus felidézte, az Egyesült Államokban értékelik, hogy Magyarország megkérdőjelez bizonyos „uniós ortodoxiákat”, mint például „a rövidlátó” klímapolitika, és hogy fellép a konzervatív értékek védelme érdekében, de felhívja a figyelmet, hogy az Orbán-kormány az Egyesült Államok legnagyobb stratégiai ellenfeleivel barátkozik éppen. Szerinte Magyarország hajlandónak mutatkozik arra, hogy „Kína európai lábtörlője” legyen. „Egy európai nemzet, amely kiteríti a vörös szőnyeget egy kommunista rezsim ragadozó politikája, kémkedése elé” - közölte.

McConnell bírálatai sorában azt is megemlítette, hogy az Egyesült Államok erős szövetségi rendszerben érdekelt, Magyarország viszont a legtovább akadályozta Svédország és hosszú ideig Finnország NATO-csatlakozását is. „Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea együtt dolgozik azon, hogy aláásson bennünket. És gyorsabban kell haladnunk, hogy újjáépítsük azt az erős hatalmat, amelyre szükségünk van az agresszió elrettentéséhez és legyőzéséhez, ezért felelősségre kell vonnunk egymást, hogy megosszuk a kollektív védelem terheit. Rengeteg munka van még ezen a téren” - vonta le a konklúziót.