Robert Fico;merénylet;Szlovákia;életveszély;bejelentés;Robert Kalinák;

Robert Fico túl van az életveszélyen, a helyettesének már adott is konkrét utasításokat Szlovákia vezetésére

A merénylet áldozatául esett kormányfő állapota nagyon súlyos, egyelőre nem teszi lehetővé, hogy egy pozsonyi kórházba szállítsák át.

Továbbra is intenzív ápolásra szorul, de már túl van az életveszélyen Robert Fico szlovák kormányfő– idézi az Új Szó  azt a bejelentést, amelyet Robert Kaliňák védelmi miniszter, kormányfőhelyettes tett vasárnap.

Robert Fico szerdán vált merénylet áldozatává a pozsonyi kormány kihelyezett nyitrabányai ülése után. A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba vitték, állapota az orvosi konzílium közlése szerint nagyon súlyos – szerdán egy ötórás, pénteken egy kétórás műtéten esett át –,  továbbra sem teszi lehetővé, hogy Pozsonyba szállítsák át. Felépülése hosszú időn át fog tartani.

Robert Kaliňák beszélt arról is, hogy a kormányfő már konkrét utasításokkal látta el a kabinet következő lépéseit illetően. A jövőben fokozatosan mutatják be azokat a lépéseket, amelyek a kedélyek csillapítását, a társadalom megnyugtatását hivatottak szolgálni.

Robert Ficóra egy amatőr költő, Juraj Cintula lőtt rá szerdán a nyitrabányai kultúrház előtt. A 71 éves férfit szombaton letartóztatásba helyezték, az előre megfontolt gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozás kizárólag a politikai motivációt vizsgálja. Erre Juraj Cintula adott is okot, videófelvétel is készült róla, amint arról beszél, hogy nem ért egyet a kormányfő politikájával, például azzal, hogy Szlovákia nem szállít fegyvert Ukrajnának vagy hogy a Fico-kormány felszámolja a közszolgálati médiát, hogy egy hozzá lojálisat hozzon létre helyette.