Robert Fico;merénylet;Szlovákia;előzetes letartóztatás;támadó;vizsgálati fogság;

Fico-merénylet: Döntött a bíróság, vizsgálati fogságba kerül a támadó

A 71 éves férfit előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítják, amiért 25 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

Robert Fico miniszterelnök támadója vizsgálati fogságba kerül, erről a Specializált Büntetőbíróság döntött szombaton - írja a Napunk.

Az ügyészség azért javasolta a merénylő vizsgálati fogságba helyezését, mivel fennállt a szökés lehetősége és annak veszélye, hogy a gyanúsított újabb bűncselekményt követ el. A bíró az indítványnak helyt adott.

A bíróság döntése nem jogerős, a vádlottnak a törvényes határidőn belül nyilatkoznia kell arról, hogy fellebbez-e a döntés ellen – erről a Legfelsőbb Bíróság dönt.

A 71 éves férfit előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság kísérletével gyanúsítják, amiért 25 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

Az ügyben szombat délelőtt megszólalt Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes is, aki elmondta, Robert Fico állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos. A tárcavezető Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót Besztercebányán, amelynek a kórházába a miniszterelnököt vitték azután, hogy Juraj Cintula öt lövést adott le rá a pozsonyi kormány kihelyezett nyitrabányai ülése után.

Robert Kalinák szerint Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: a kormányfőt ellátó orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi. Kalinák kérdésre elmondta: a pozsonyi kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy rendet teremtsenek.