Fidesz;gyermekvédelem;plakát;háború;riogatás;

A legnagyobb gyermekjogokkal foglalkozó szakmai hálózat azt követeli, hogy azonnal vegyék le a Fidesz háborús plakátjait

Sérülnek az az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglalt gyermeki jogok is.

Nyilvánítson véleményt, és vegye igénybe a rendelkezésére álló jogi eszközöket, ha a választási kampányban gyermekjogokat sértő politikai megnyilvánulásokat tapasztal. Ezt kéri az Alapvető Jogok Biztosától és a Nemzeti Választási Bizottságtól a Gyermekjogi Civil Koalíció. 

A legnagyobb magyarországi gyermekjogokkal foglalkozó szakmai hálózat nyilatkozatot adott ki a háborút sugalló plakátok és üzenetek miatt. E szerint a harmadik világháborúval riogató hazai plakátok, reklámok a kiskorúak biztonságra, védelemre, erőszak nélküli életre vonatkozó alapvető szükségleteit kérdőjelezi meg, ami elfogadhatatlan, szerepeltetésük kampányrendezvényeken pedig sérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében foglalt gyermeki jogokat.

A szervezet szerint a közterületen elhelyezett, félelmet keltő, az óvodák, iskolák közvetlen közeléből visszatekintő háborús képek, feliratok látványa zsigeri félelmet kelt a gyerekekben, amelyek hatásától a szülők, gondozók, szakemberek nem tudják megvédeni őket. Minden politikai, így minden kampánytevékenység előtt fel kell mérni a gyermekvédelmi-gyermekjogi szempontokat, vagyis azt, hogy az adott politikai tartalom nem káros-e rájuk nézve. A félelemre és elrettentésre építő politikai kampány minden gyermekre nézve káros – jelentette ki a szervezet. Hozzátette: a szorongásukat fokozó kampánytermékeknek nincs helyük a köztereken, a médiában és az online felületeken, azokat azonnal el kell távolítani. Úgy fogalmazott: a gyermekeink védelme minden pártpolitikai célt felülír.