Egyesült Államok;David Pressman;

David Pressman: A kormány hazugságokat terjesztett a NATO-ról

Nyomatékosította, nem ilyen magatartást várnak egy szövetségestől. 

A kampányidőszakban sok vezető magyar kormánypárti politikus valótlanságokat mondott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével (NATO) kapcsolatban - mondta el az RTL-nek adott nyilatkozatában az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

David Pressman azt hangoztatta, már önmagában teljesen nevetséges azt állítani, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat katonának, akiket az ukrán frontra küldene harcolni. És nagyon felelőtlen felvetés is, egészen biztosan olyan, amit nem várunk egy szövetségestől - tette hozzá. Kifogásolta, hogy olyan állítások hangzottak el a kampányban a NATO-ról, miszerint az nem is egy védelmi szervezet.

Hangsúlyozta, „Magyarország szövetséges ország és tagja a NATO-nak. De elvárjuk, hogy ebben a szövetségben máshogyan kezelje a tagságát, mint ahogyan a múltban az EU-val tette”. Egyebekben örömét fejezte ki, hogy hazánkba látogatott a NATO-főtitkár. „A szövetség sosem volt olyan egységes, mint most. Nagyon fontos csúcstalálkozónk lesz júliusban és reméljük, hogy véghez tudjuk vinni az előttünk álló fontos feladatot”.

A diplomata kapott kérdést a vasárnapi választásokkal kapcsolatban is. Mint mondta, Magyar Péterrel még nem találkozott, de nyitott lenne rá. „Érdeklődve figyeljük, ahogy a magyarok között kialakul egy párbeszéd arról, hogyan képzelik el az országuk jövőjét. Az Egyesült Államok nagyon várja, hogy együtt dolgozhasson a megválasztott polgármesterekkel és uniós képviselőkkel” – fogalmazott. Jelezte, az Egyesült Államok szívesen együttműködik a kormány valamennyi tagjával és az ellenzékkel.