Gyurcsány Ferenc;vereség;pártelnök;DK-MSZP-Párbeszéd;választás 2024;

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd vereséget szenvedett, de maradni akar a DK elnöki székében

Szerinte a változtatásokról nem bejelentést kell tenni, majd a szavazók döntik el, látják-e a változást.

Harminchárom pontban értékelte pártja, a Demokratikus Koalíció és a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség helyzetét Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy szerda délután megjelent Facebook-videóban.

A politikus minden jel szerint maradni akar a DK elnöki székében, kijelentette legalábbis, hogy 

úgy látjuk, hogy a mostani a legjobb felállása a pártnak, ezért az elnök és az elnökség folytatja a munkát. 

Azt ettől függetlenül elismerte, hogy a DK finoman szólva nem győzött a június 9-i EP- és önkormányzati választáson. – Kár lenne nagyon cizellálni a dolgot, mert egyszerűen is meg lehet fogalmazni: vereséget szenvedtünk – mondta ki. Elárulta azt is, folynak a beszélgetések arról, hogy miben kell változtatni, de ezekről nem bejelentést kell tenniük,  a szavazók döntik el, hogy látják-e a változást. Megjegyezte, hogy a DK Magyarország egyetlen számottevő baloldali pártja, amelyet ő a legmegbízhatóbbnak és nem mellesleg történelmileg hitelesnek tart. 

Az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listája 367 162 szavazatot, 8,03 százaléknyi voksot kapott, két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, szemben a 2019-es eredménnyel, amikor az önállóan induló DK-ra még 557 081-en (16,05%) az MSZP-Párbeszédére pedig 229 551-en (6,61%) szavaztak. A DK akkor két, az MSZP-Párbeszédnek egy EP-képviselője lett. Június 9-én ráadásul Magyar Péter pártja, a Tisza Párt lépett elő az ellenzék legnagyobb erejévé, amelynek az EP-listája 1 352 699 voksot (29,60%) kapott. Ez hét EP-képviselőre volt elég. 

Gyurcsány Ferenc már korábban jelezte, hogy folytatná. „Az elég világos, hogy erős kohézió tart össze bennünket. Ez nem változott. Folytatjuk” – írta egy héttel ezelőtt. 

Ellenzéki oldalon nem mindenki döntött így, a június 9-i szereplés után először Donáth Anna Momentum-elnök, aztán az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre jelentette be, hogy lemond.

„Ja!? Hogy ki mond le? Sokkal többen adták fel már eddig is, mint szabadott volna. De mindig van választás”

– írta most Gyurcsány Ferenc erről.