Gyurcsány Ferenc;ellenzék;Demokratikus Koalíció;TISZA Párt;

„Köszönjél szépen kezét csókolommal, jó?!” – Gyurcsány Ferenc szerint érdektelen Magyar Péter pártjának harminc százalékos választási eredménye

Ennyi szerinte ugyanis már nagyon sok „rohadék politikai tömörülésnek” volt Európában a XX. században. 

Egyáltalán nem érdekel, hogy mit mondanak mások – jelentette ki az Index és az ATV közös podcastműsorában a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány Ferenc mindezt arra reagálva mondta, hogy pártja szövetségesei körében többen felvetették, le kellene mondania a pártelnökségről 

Utóbbiak között van a Párbeszéd társelnöke vagy éppen Leel-Őssy Gábor, a DK egyik alapítója. Gyurcsány Ferenc kifejtette, aki neki két héttel ezelőtt még szövetségeseként azt mondta, hogy a DK a jövő, majd mára szembefordul vele, akkor inkább magára mérges, hogy elhitte nekik egy percig is, hogy szövetségeseiről van szó. – Ha valakinek fantasztikus politikai teljesítménye van, és ezen a bázison tanácsot ad, akkor arra odafigyelek. Az ön által említett emberek közül egyik mögött sem látok olyan jelentős politikai teljesítményt az elmúlt években, ami alapján jobban oda kéne rájuk figyelnem, mint bármelyik választóra – jelentette ki a műsorvezető, Rónai Egon felvetésére.

Megkapta a magáét Gyurcsány Ferenctől a Tisza Párt alelnöke is, akiről úgy véli, erkölcsi és egyéb értelemben is alkalmatlan mindarra, amire jelentkezik, mivel még sosem vezetett egy politikai közösséget. – Akik úgy lépnek a magyar politika színpadára, hogy én és csak én tudom a múltat végképp eltörölni, azok valójában nem magyar liberális demokráciát, alkotmányos demokráciát akarnak. Azoknak az ösztöneiben az orbáni reflexek vannak ott - célzott Magyar Péterre, megjegyezve, hogy amit a Tisza Párt ajánl, az nem egy egymásra vigyázó, okos, felelős, nyitott európai ország, hanem egy slim fit Orbán-Fidesz világ.

Kijutott a sajtó bírálatából is, mivel szerinte a függetlennek mondott sajtó nagy része teljesen nyilvánvalóan DK-ellenes, a média fő bűne az úgynevezett „középen állás a diktatúra és a nem diktatúra” világában. – Nekem nem lehet azt elmagyarázni, hogy a sajtónak ez a dolga, mert ha engem úgy kérdeznek, mintha demokrácia lenne, és a demokrácia ellenzékén kérnék számon a teljesítményt, hogy egy teljesen másik alaphelyzete az újságírónak, amikor az újságíró a műsora, a szerkesztősége, a felülete, abból az alapállásból van, hogy itt önkény van, és az a csoda, hogy maguk még élnek.

Pártjáról szólva azt mondta, mindenki kicsikét más, mint aminek látszódik. Megjegyezte, tíz éve még engedte, hogy beléjük töröljék a lábukat és utólag is azoknak ad igazat - magát hibáztatva - akik azt mondták, hogy nem szabadott volna eltűrni, amit velük csináltak. „Hogy maradt egy darab ellenzéki párt a platformon, és most velünk szórakozik bárki. Na, akkor lejátsszuk, papa” - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Azt hangoztatta, egyetlen olyan szereplő van, akinek nincsen komoly problémája, és nyugodtan kiállhat a pástra bárkivel, ez pedig a DK. 

Nekem még egyszer nem mondják el, hogy én vagyok a hibás. Én? Amíg te fölvettél milliókat, én meg az ügyészség előtt voltam. Én? Amikor én tüntettem a rabszolgatörvény ellen te meg fölvettél milliókat és aláírtál túlárazott szerződéseket? Tudod mit, kolléga? Álljál sorba! Aztán hogyha kiderül, hogy fele annyit kockáztattál az életedből, mint mi, ha kiderül, hogy te fele annyit küzdöttél, mint mi, akkor majd szólhatsz. Addig meg köszönjél kezét csókolommal, jó?! És érdektelen, hogy 30 százalékod van. 30 százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt Európában a XX. században. Ezzel nem mész te sokra itt énvelem

- vélekedett a DK elnöke, szavait Magyar Péternek címezve, hozzátéve, ne egy „gázember” magyarázza meg neki, merre van az előre, aki nem mer megszólalni Oroszország ügyében, vagy legalábbis ne várja el tőle, hogy „az ocsmány hazugságait” elviselje.