közpénz;Alkotmánybíróság;Szuverenitásvédelmi Hivatal;

Tízszeresére nőtt az összeg, az Orbán-kormány Szuverenitásvédelmi Hivatala már több pénzből működhet az Alkotmánybíróságnál is

Elvégre a hazát nem lehet megvédeni méltatlanul kevés pénzből. 

Már több mint 4,1 milliárd forint a Szuverenitásvédelmi Hivatal éves büdzséje - írja a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva a 24.hu.

Mindez annak fényében figyelemreméltó, hogy februárban még csak 428,3 millió forint volt ez az összeg. Egy hónappal később már 528,3 millióra, áprilisban 2 milliárd 455,2 millió forint volt, hogy aztán így érjünk el a legutolsó ismert, májusi adathoz, a 4,1 milliárdhoz. 

Mindez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány által létrehozott állami szerv idén már több pénzből gazdálkodhat, mint az Alkotmánybíróság vagy éppen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Előbbinek 3,4 milliárd, utóbbinak 3,3 milliárdos a költségvetése. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a lapnak megküldött tájékoztatásából egyébként az derül ki, hogy még további forrásokra számíthatnak. „Tekintve, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetési év közben jött létre, így a Magyar Államkincstár rendszeres időközönként bocsájtja rendelkezésre a szervezet számára biztosított forrásokat. A hivatal állományának feltöltése folyamatos, a szervezet működési struktúrája pedig nyilvános” - írták. Eddig a pénzek túlnyomó többsége dologi kiadásokra kellett, de hogy ez mit takar, az pontosan nem tudni. 

Egyébként a napokban már elkészült a szervezet egyik jelentése is, ami a függetlenség látszatára sem ügyelve a hatalom kommunikációs paneleit ismételgeti, néhány bornírt hülyeséggel megspékleve - mint például hogy a Népszava úgymond „háborúpárti”.