Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;újraszámlálás;főpolgármester-választás;

Elkezdődött a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolása, máris találtak rosszul elszámolt voksokat

Az I. kerületben egy kis fennakadás is volt, Karácsony Gergely delegáltjai és a helyi választási iroda dolgozói ugyanis nem értettek egyet abban, pontosan hova kellene lerakni az urnákat.

Július 9-én, kedden elkezdődött, és július 11-ig, csütörtökig tart a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása, melynek eredményét a jelenlegi tervek szerint július 12-én, pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A Telex tudósítása szerint az I. kerületi önkormányzat épületében kedden Sárhegyi Zoltán, az NVB fideszes delegáltja adott rövid eligazítást, melyben arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy az újraszámlálás nyilvános, a folyamatot nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelik a helyi választási iroda köztisztviselői mellett.

Sárhegyi Zoltán a kezdés előtt megállapította, hogy zárt helyiségben, lezárt dobozokban tartották a szavazatokat. Ezeket 13:10-kor szállították be a terembe, a számlálás azonban nem kezdődhetett meg azonnal, mert

az I. kerületben rögtön vita tört ki Karácsony Gergely delegáltjai és a helyi választási iroda dolgozói között arról, pontosan hova is kéne lerakni a helyiségen belül a még ki sem bontott urnákat.

Az egyik delegált szerint a terem közepén, jól látható helyen kéne lenniük, de végül külön asztalokon helyezték el az urnákat. Sárhegyi azzal oldotta fel a helyzetet, hogy a delegáltak nyugodtan fényképezhetik a dobozokat, és feljegyezhetnek bármilyen vélt szabálytalanságot.

Mintegy 10 perccel a dobozok felbontása után problémás szavazólapot is találtak, az I. kerület 1-es szavazókörében tévesen ugyanis a Karácsony Gergelyre leadott voksként értékeltek korábban egy olyat, amely igazából Vitézy-szavazat volt.

A portál egy, a folyamatot nyomon követő forrása szerint pedig

a 17. kerület 6. szavazókörében hét darab, tévesen Vitézy Dávidnak elszámolt, valójában Karácsony Gergelyre adott voksot is találtak.

Az I. kerületi helyi választási iroda dolgozója a Telexnek azt mondta, egy nappal korábban, július 8-án tájékoztatták őket arról, hogy másnap át kell nézniük a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. A köztisztviselő szerint hasonló lesz a folyamat ahhoz, amit június 9-én kellett csinálniuk, most is megszámolják a szavazatokat, és megvizsgálják, hogy érvényesek-e, illetve valóban arra a jelöltre adták-e le.

Kedden a terv szerint nyolc kerületben, az I., az V., a VI., a VII., a XVI. a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben kezdődik el a szavazatok újraszámolása.

Még vasárnap késő délután derült ki, hogy a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. Karácsony Gergely 324 vokssal nyert, ez azonban 41-re csökkent, amikor az aznap érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. – Ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni – vélekedett Karácsony Gergely. Vitézy Dávid szerint ilyen szoros különbségnél ennek így kell történnie Budapesten, persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.