Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;önkormányzati választás 2024;

Pénteken dől el, ki lesz Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely elmondta, milyen garanciákat vár, hogy ne tartsa csalásnak az újraszámolást

Nemzetközi megfigyelők, teljes nyilvánosság.

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester, a többi között azt ismertetve, milyen garanciákat vár, hogy elismerje el a budapesti főpolgármester-választás újraszámolása utáni eredményt.

Mint ismert, a Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András között zajló megméretésen leadott érvényes szavazatok újraszámolásáról a Kúria döntött vasárnap egy pénteki alkotmánybírósági ítélet nyomán. 

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely jogsértőnek nevezte az alkotmánybírósági ítéletet és fideszességgel vádolta meg a testületet. A szavazatok újraszámolásának tisztaságát négy feltételhez kötné:

  • A választási bizottság delegáltjai nélkül se az urnákat, se a szavazatokat ne vigyék sehova az újraszámolás során.

  • Az urnák felbontásakor legyen jelen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellenzéki delegáltja is. 

  • Teljes nyilvánosság biztosítása mind a 23 kerületben, a sajtó mindenhol legyen jelen az újraszámolás során.

  • Mindegyik főpolgármester-jelölt küldhessen saját delegáltat megfigyelőként és legyenek jelen nemzetközi megfigyelők is.

Egy, a sajtótájékoztatót megelőző bejegyzésében a főpolgármester azt magyarázta, hogy a főpolgármesteri érvénytelen szavazatok újraszámolásánál azonban szinte minden garancia hiányzott, szerinte ennek tudható be, hogy a fideszes vezetésű kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában csaknem két és félszer annyi plusz Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben. A XVII. kerületben szerinte teljes volt a káosz. „Ez a káosz fog elszabadulni, amikor közel 800 ezer érvényes szavazatot kell újraszámolni" - írta, majd azt közölte, hogy az általa szükségestnek tartott garanciák nélkül választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni az újraszámolást.

Vitézy Dávid szintén közzétette a Facebookon azt, hogy ő milyen feltételeket tart szükségesnek. Ezek a következők:

  • Az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők egyaránt legyenek jelen az urnák felnyitásakor.

  • Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.

  • Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára. 

Az újraszámolás menetrendjéről időközben már döntött is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A mintegy 800 ezer voksot nem központilag vizsgálják át, hanem kerületenként összegyűjtve, 23 helyszínen. Eredményt pénteken hirdetnek majd.

A menetrend szerint keddtől számítva legfeljebb 6 nap alatt kell végezni az újraszámolással és az ennek alapján előálló új eredmény kihirdetésével. Ez utóbbi már pénteken meg is történhet, még a hat nap szombati lejárta előtt, amire a Kúria vasárnapi döntése kötelezi a választási szervet. Az NVB új ülése pénteken reggel 9 órakor kezdődik, akkor fogják megállapítani a főpolgármester-választás immár jogerősnek tekinthető, végleges eredményét. 

A lap felidézi, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor Budapest mind az 1354 szavazóköréből egy központi helyre, az NVI Alkotmány utcai központjába vitték a szavazólapokat, ahol azokat egyenként újraszámolták az NVI munkatársai az NVB pártdelegáltjai és a sajtó jelenléte mellett. A változás ehhez képest az lesz, hogy ezúttal nem egy központi helyen számolják össze a mintegy 800 ezer voksot, hanem a gyorsabb haladás érdekében kisebb csomagokra bontva, egyszerre 23 - azaz kerületenként egy-egy - helyszínen. Ezek várhatóan a Helyi Választási Bizottság (HVB) székhelyei lesznek. Az újraszámolások eredményeit megküldik az NVI Alkotmány utcai központjának, s a kerületi részeredményeket összesítve az NVB megállapítja a főpolgármester-választás végeredményét.