Franciaország;lemondás;Marine Le Pen;előrehozott választás;rossz szereplés;

Franciaországban bűnbak lett Marine Le Pen pártjának főigazgatója, lemondott a rossz választási szereplés miatt

Gilles Pennelle hiába dolgozta ki a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés tervét a kormányzásra, kiderült, a jelöltek egy része felkészületlen, egy része pedig rasszista volt, s ez is hozzájárult, hogy végül csak a harmadik helyen futottak be az előrehozott választáson.

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában az első fordulós győzelme után – erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését. Pennelle dolgozta ki a miniszterelnöki hivatal nevét viselő, úgynevezett Matignon-tervet, amelynek célja az volt, hogy a párt a kormányzásra felkészülten álljon egy előrehozott választás esetén. Erre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban rendszeresen kérte a választás kiírását Emmanuel Macron államfőtől.

Három héttel azután, hogy az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva a köztársasági elnök feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választást írt ki, az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el az első fordulóban a szavazatok harmadának elnyerésével, de a második fordulóban a harmadik helyen végeztek, s csak 143 mandátumot tudtak megszerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, ami pedig a kitűzött célja volt az RN-nek. Miközben a párt vezetői korábban azt hirdették, hogy csak meg kell nyomni egy gombot, s a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei, a két forduló közötti kampányban több jelölt miatt magyarázkodniuk kellett egyebek között azért, mert felkészületlennek bizonyult, vagy a közösségi oldalain rasszista meggyőződésének adott hangot.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét pártja veresége miatt.  – Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat. Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása, és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választásokat hoztunk – tette hozzá a korábban már miniszterelnök-jelöltnek elkönyvelt politikus.

A választás vasárnapi második fordulója, ahogy megírtuk, egyelőre politikai bizonytalanságot hozott, aznap zavargások is kitörtek. Mivel a három nagy politikai tömb között a mandátumkülönbség aránylag kicsi, így senkinek sem lesz elég képviselője ahhoz, hogy stabil kormányt alakítson. A baloldali és szélsőbaloldali pártokat tömörítő Új Népfront (NFP) nevű koalíció szerezte meg a legtöbb parlamenti mandátumot, nem sikerült azonban megszerezniük az abszolút többséget a francia országgyűlésben. Emiatt Emmanuel Macron francia elnök nem fogadta el Gabriel Attal francia miniszterelnök lemondását és arra kérte, hogy a stabilitás megőrzése érdekében egyelőre még maradjon a pozíciójában. Eközben a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon már felszólította Macront, hogy kérje fel az Új Népfrontot a kormányalakításra.