Spanyolország;Franciaország;előzetes;elődöntő;futball-Eb 2024;

Ha a labdarúgás igazságos játék volna, a franciák ma kiesnek

Csak reménykedhetünk, hogy a spanyolok ellen feledtetik az eddigi dögunalmas játékukat.

A torna hajrájához érkezvén mind több szakíró látja elérkezettnek az időt, hogy mérleget vonjon, s megállapítsa, amit Hegyi Iván kollégánk is megállapított a minap lapunk hasábjain: ez nem egy jó Európa-bajnokság! Itthon Lantos Gábor (Origo) és Kele János (24.hu) mutatott rá, hogy a sportág hanyatlóban van, s ezzel egy időben a Copa Américán szereplő, és a brazilok kiejtésével a négy közé jutott uruguayi válogatott argentin szövetségi kapitánya, korunk egyik legkiválóbb futballfilozófusa, Marcelo Bielsa azt rögzítette: „Ugyan egyre több a néző, de egyre kevésbé van mit nézni.”

Az okok között elsődlegesen említi mindenki, hogy a játékosok kizsigereltek, az európai (UEFA) és a nemzetközi (FIFA) szövetség a mind több bevétel reményében mind több meccset akar, így az utolsó erőtartalékokat is kisajtolják a játékosokból. Lehet szidni az angol szövetségi kapitányt, Gareth South­gate-et, vagy a ma este, a lényegesen üdébbnek tetsző spanyolok ellen a fináléért küzdő franciákat vezénylő Didier Deschamps-t, amiért csapataik a valaha volt legunalmasabb futballal masíroztak a négy közé, ám játékosaik zömmel legalább 60 meccset játszottak a kimerítő szezonban. Megnézném speciel Usain Boltot, világcsúcsot tud-e futni 100-on, ha előtte rákényszerítik egy félmaratonra?...

Amennyiben az angolok és a franciák jutnak az Eb döntőjébe (vasárnap, 21 óra), az konkrétan egy újabb csapással érne fel, főleg mindazok számára, akik a labdarúgást a könnyedsége, virtuozitása, a cselei, a szemet gyönyörködtető átadásai, a lüktető irama, a kiszámíthatatlan momentumai miatt szerették meg. A francia válogatott egy 11-essel és két öngóllal van a négy között, hiába vonultatja fel korunk tán legveszedelmesebb támadóját, Kylian Mbappét, egyelőre a fent sorolt érdemekből ő sem mutatott semmit – ha csak azt nem, hogy eddig a Real Madrid-támadó sprintelt a leggyorsabban (36,5 km/h). Dicsérni leginkább a reaktivált N’Golo Kantét lehet, aki a 24-es mezőny egyik leghasznosabb középpályása, illetve a védelmet, amelyet feltörni szinte képtelenség (a gallok eddig egyszer kapituláltak, de a lengyelek is csupán büntetőből vették be a kapujukat Robert Lewandowski révén). Szóval, aki semleges drukkerként a jó játékért, s kivált a sportág jövőjéért szorít, az a spanyolok sikerét óhajtja. Luis de la Fuente játékosai szerezték a legtöbb gólt (akárcsak az előző körben általuk búcsúztatott házigazda németek 11-nél járnak, de ők 11-es nélkül), nekik van a legtöbb lövésük/fejesük (102), a legtöbb kaput talált kísérletük (35), a legtöbb asszisztjuk (10) és a portugálok mögött (145) a második legtöbb sikeres cselük (111).

„Tudjuk, hogy Franciaország erős ellenfél, de mi is bizonyítottuk már, hogy képesek vagyunk nagy dolgokra. A kulcs az lesz, hogy kontrolláljuk a mérkőzés ritmusát és kihasználjuk a fiatal játékosaink gyorsaságát és kreativitását” – nyilatkozta a La Roja mestere. Válogatottja adja a két legjobb szélsőt a viadalon, a 21 éves Nico Williams (Bilbao) a bal, a 16 éve Lamine Yamal (Barcelona) a jobb oldalon, s mindkettőjüknek kulcsszerepe lehet a francia „Maginot-vonal” feltörésében, míg a pálya középén Rodri újbóli dominanciája lesz elengedhetetlen.

– Igen, a középpályás csata lesz a mérkőzés egyik kulcsa. Tudjuk, Rodri kiváló játékos, de mindent meg fogok tenni, hogy megnehezítsem a dolgát – replikázott Kanté. – Mi meg tele vagyunk tapasztalattal és tehetséggel. Fontos lesz, hogy koncentráltak maradjunk és kihasználjuk az adódó lehetőségeket” – szögezte le Didier Deschamps világbajnok tréner.

A fentiekre tekintettel talán nem túlzó állítani: a spanyol–francia esti ütközet nem „szimplán” a döntős tagságáról határoz majd, hanem a futball jövőjéről is.