USA;Orbán Viktor;diplomácia;NATO-csúcs;

Orbán Viktor megérkezett Washingtonba

A július 9-11-i NATO-csúcs margóján több kétoldalú tárgyalása is lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai fővárosba érkezett, ahol részt vesz a NATO július 9-e és 11-e között zajló csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Orbán Viktor repülőgépe a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan az Andrews légibázison landolt. Az észak-atlanti szervezet csúcstalálkozójának programjain kívül Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat NATO-tagállamok vezetőivel - mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor azután indult kvázi világ körüli diplomáciai útra, hogy Magyarország július 1-én átvette az EU soros elnöki tisztségét. Egy hete Kijevben kezdett, aztán Moszkvába utazott, hétfőn pedig már Pekingből írta, hogy Washington felé veszi az irányt.  Közben útba ejtette az az azerbajdzsáni Susát is a Türk Államok Szervezetének találkozója kedvéért.

Ami a NATO-csúcsot illeti, Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára június 12-én jött Budapestre találkozni a magyar kormányfővel, aki kijelentette, Magyarország nem blokkol olyan döntéseket, amelyeket a többi tagország támogat. Orbán Viktor ezzel nyilván azokat az aggályokat oszlatta el, hogy esetleg megvétózza az Ukrajnának adandó további katonai segítségnyújtást.

Az még kérdés, hogy Orbán Viktor összefut-e esetleg a de facto republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal, akinél 2024 márciusában járt a legutóbb.