Franciaország;vizsgálat;Marine Le Pen;kampányköltések;

Vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es kampányköltései miatt, amelyekhez a Mészáros-féle banktól kapott hitelt

Sikkasztás, hamisítás és csalás, valamint egy választási kampányban részt vevő jelölt kölcsönfelvételének gyanúja miatt indult eljárás.

Vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányfinanszírozása ügyében – írja a Politico.

A párizsi ügyészség a lap megkeresésére közölte, a múlt héten sikkasztás, hamisítás és csalás, valamint egy választási kampányban részt vevő jelölt kölcsönfelvételének gyanúja miatt kezdődött eljárás. A nyomozást hamarosan egy bíró elé terjesztik.

Le Pen 2022-ben (amikor már a harmadik kísérletet tette arra, hogy elnyerje az elnöki tisztséget a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetőjeként), a második fordulóban a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, ezzel alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

A politikusnak – 24 másik személlyel együtt – szeptemberben is bíróság elé kell állnia az uniós forrásokkal való állítólagos visszaélés miatt, miután hét éven keresztül nyomozás folyt azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Tömörülés olyan összegeket fordíthatott a párt munkatársainak fizetésére, amit eredetileg az EP-asszisztenseknek szántak. 

A Libération szerint magának Marine Le Pennek is közpénz elsikkasztása vádjára kell felelnie a francia igazságszolgáltatás előtt. Emiatt – idézi a francia lapot a Politico – akár tíz évre is ítélhetik vagy éppenséggel öt évre  eltilthatják attól, hogy valamilyen hivatalos tisztségért induljon. Ez azt jelenti, hogy nem mérethetné meg magát a 2027-es elnökválasztáson sem.

Marine Le Pen egyébként a két évvel ezelőtti kampányához csaknem 10,691 millió eurós kölcsönt kapott a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő egykori MKB Banktól. Ezt állítólag maga Orbán Viktor járta ki neki.