Gyurcsány Ferenc;ellenzék;Demokratikus Koalíció;

Gyurcsány Ferenc szerint nem ott kell keresni a bajok okát, hogy az ellenzék egyes képviselői alkalmasak-e a feladatukra

A DK elnöke szerint a jelenlegi ellenzék egyelőre ütközetet és csatát tud nyerni, hadjáratot és háborút nem, de fel kell készülni a háborúra, és nem szabad végiggondolatlan politikai küzdelmekbe bocsátkozni. 

„Hagyjátok abba, hogy egymással foglalkoztok! Amíg ti ezt teszitek, addig Orbán hátradől és kér egy kávét. Ugye hallották már ezt, vagy valami nagyon hasonlót?” - tette fel kérdését egy szerdai Facebook-posztban a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint részben igaza van azoknak, akik így gondolják - ha egyáltalán. Jelezte, az ellenzék az elmúlt 14 évben megállás nélkül dolgozott és mégse jutott elég messzire. Nem hiszi, az lenne a baj, hogy nem támadták az „Orbán-rendszer és főszereplőinek minden gyalázatát” vagy nem tartottak elég sajtótájékoztatót avagy tüntetést. Úgy véli, nem könnyű megítélni, hogy az ellenzék egyes képviselői alkalmasak-e a feladatukra. „Ez nehezebb kérdés, mert sokan azonnal rávágnák, hogy igen, ez a baj, de közben meg kiderül, hogy a választók többsége valójában pártokra és nem személyekre szavaz. Szóval szerintem nem itt kell keresni a bajok okát” - fejtegette.

A korábbi miniszterelnök szerint lehet azt mondani, hogy valamit lehetett volna jobban csinálni, de akinek a válasza kimerül ebben, az azt is mondja, hogy alapvetően minden rendben van, csak még egy kis extra erőfeszítés kell, aztán megbukik az Orbán-rendszer. Kijelentette, a jelenlegi ellenzék egyelőre ütközetet és csatát tud nyerni, hadjáratot és háborút nem. 

„Az első feladat annak megértése, hogy bármennyi sikerrel megvívott ütközettől se vezet közvetlen út a háború megnyeréséhez. A politikai ütközet ugyan lekötheti a választók figyelmét, könnyen keletkezteti a bátor, cselekvő ellenzék képét, de érdemes megfontolni a legnagyobb stratégák tanácsát: minden küzdelem értelmét az adja, ha a háború megnyerését szolgálja. Az önmagában álló, a küzdelemért magáért vívott harc anélkül emészti fel az erőt, hogy közelebb vinne a háború végső megnyeréséhez. Mindebből számunkra az következik, hogy a 2026 tavaszán esedékes következő megmérettetés előtt huszonkét hónappal előrébb való, hogy az ellenzék felkészítse magát a háborúra, mintsem az, hogy végiggondolatlan politikai küzdelmekbe bocsátkozzon. Az ellenzéknek ezekben a hónapokban önmagával van a legtöbb feladata” - zárta posztját Gyurcsány Ferenc.